Johanna Persson med sonen Linus Karlsson tog bilden på en varg i Sölvesborg. Foto: Johanna Persson, privat.

”Vargen såg vild och vilsen ut”

Uppdaterad
Publicerad

Johanna Persson och sonen Linus Karlsson, 8 år, fick fundera flera gånger på vad det var som sprang bredvid deras bil på tisdagsmorgonen i Sölvesborg.

– Först trodde jag att det var en lös hund, sedan förstod vi att det var en varg, säger Johanna Persson.

Familjen Persson bor i närheten av Kanehalls förskola där vargen fotograferades av en annan mamma på tisdagsmorgonen.

Johanna Persson och sonen Linus Karlsson skulle åka och hämta en sak på hennes jobb när de fick se hur bilarna framför saktade ner för vad de först trodde var en stor hund.

– När vi kom närmare såg jag hur det liksom galopperade fram. Och den såg liksom vild ut och lite vilsen. Linus frågade om det var en varghund. Men jag sa att det det nog var en riktig varg, för den såg riktigt vild ut och lite vilsen, berättar Johanna Persson.

– Jag tänkte att det var en hund och tyckte att mamma var löjlig för att hon trodde att det var en varg, tillägger Linus Karlsson.

Kan gå flera mil

När de svängde av hade Johanna Persson sinnesnärvaro nog att ta upp telefonen och ta ett par bilder av vargen.

– Ja, den svängde av den också så då fotograferade vi den och sedan fick vi ju höra att den hade varit i Sölvesborg, berättar Johanna Persson.

Var vargen befinner sig nu, är oklart. Enligt Ulrika Widgren på länsstyrelsen så rör det sig troligtvis om en unghanne, vilka kan röra sig flera mil under ett dygn.

– De springer långa sträckor, så den kan vara var som helst nu. Vi har fått in en del observationer, men det är bara osäkra uppgifter och inga som vi har kunnat bekräfta, säger Ulrika Widgren.

Hon säger också att man inte utesluter att den varg som sågs utanför Jämshög i söndags, är samma varg som den som nu varit i Sölvesborg.

– Det går inte att veta säkert, men det är ganska sannolikt att det är samma varg, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.