Anlöpen till Karlshamns hamn ökade med nästan 60 procent jämfört med förra året. Foto: SVT

Karlshamns hamn går mot strömmen – ökar i trafik

Uppdaterad
Publicerad

Trots hinder i den internationella sjöfarten strömmar trafiken till Karlshamns hamn.

Anlöpen till Stillerydshamnen ökade tredje mest i hela landet, visar siffror från Sjöfartsverket.

Förseningar i Panamakanalen och attacker i Röda havet har stört den globala sjöfarten under början av 2024. Trafiken till svenska hamnar minskade med fem procent under början av året, jämfört med samma period 2023.

Men Karlshamn går mot strömmen.

Tredje största ökningen

Under första kvartalet av 2024 ökade anlöpen till Stillerydshamnen med 58 procent jämfört med förra året. Det är den tredje största ökningen i landet, efter Göteborg och Jätterön.

– Vi har en ökning på alla områden av vår verksamhet. Men den största ökningen står den nya färjelinjen till Klaipeda för, säger Cecilia Håkansson, marknads- och försäljningschef på Karlshamns hamn.

Den nya färjelinjen till Litauen startade i mitten av förra året, vilket förklarar den stora ökningen i år, berättar Cecilia Håkansson.

”Minskningen har stannat av”

Nationellt ser den negativa trenden ut att brytas.

– Godsvolymerna avspeglar konjunkturläget. Vi ser nu att minskningen stannat av, vilket tyder på en begynnande ljusning i ekonomin, säger Niclas Härenstam, kommunikationsdirektör på Sjöfartsverket i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.