Foto: TT/Arkiv

Karlshamnspolitiker kallas till regeringen igen

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen blixtinkallades Karlshamns kommunalråd Per-Ola Mattsson (S) och kommundirektören Daniel Wäppling upp till regeringen för att återigen diskutera Nord Stream 2.

– Vi fick reda på att vi ska till Stockholm i dag och är påväg nu, säger Per-Ola Mattsson (S), kommunalråd Karlshamn.

Enligt ett pressmeddelande från regeringen ska kommunstyrelsens ordförande i Karlshamns och regionstyrelsens ordförande på Gotland träffa utrikesminister Margot Wallström och försvarsminister Peter Hultqvist på måndagen.

Rysk gasledning i Östersjön

Mötet med regeringen sker i eftermiddag och Per-Ola Mattsson (S) hoppas nu på en lösning av frågan.

– Jag hoppas att vi får ett besked nu där man säger att både hamnen och försvaret har vidtagit åtgärder så vi har säkerställt saker och ting. Och att det därför nu inte finns några hinder att genomföra affären, säger Per-Ola Mattsson (S).

”Har försökt säkra upp”

För ett par veckor sedan träffade Mats Olsson, vd för Karlshamns hamn, och kommundirektören Daniel Wäppling tjänstemän från Utrikesdepartementet.

– Vi har sagt att vi i kontraktet kan föra in att det inte ska komma några ryska fartyg till hamnen från just den affären och det är vår kund villig att föra in i kontraktet om det behövs, säger Mats Olsson, vd för Karlshamns hamn.

Hamnbolaget väntar otåligt

De politiska gruppmöten som skulle hållits ikväll av den styrande koalitionen i Karlshamn, där man skulle fattat beslut om hur man skulle röstat i frågan, skjuts därför upp till imorgon förmiddag. Det formella beslutet ska sedan fattas av kommunstyrelsen på tisdagen.

Hamnbolaget måste senaste på tisdag veta om de kan skriva på avtalet eller inte och efter att kommunstyrelsen sammanträtt ska de ha ett styrelsemöte.

– Vi har fått uppskov av vår kund till imorgon. De har väntat en månad nu och de måste ha fram ett beslut, säger Mats Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rysk gasledning i Östersjön

Mer i ämnet