Karlshamns ridklubb stängs efter misstänkt kvarkafall

Uppdaterad
Publicerad

En ridskolehäst på Karlshamns Ridskola har visat förkylnignssypmtom och klubben har därför stängt av säkerhetsskäl.

En veterinär har tagit prover på ridskolehästen som stått i stora stallet på Janneberg och som visat förkylningssymptom. Tills dess att proverna har gett svar håller ridklubben stängt.

– Är det kvarka så är det ju väldigt smittsamt, säger Tina Henriksson, ridlärare och hästskötare på Karlshamns ridklubb till SVT Nyheter Blekinge.

Nya prover har tagits under söndagen och svar på om det är hästsjukdomen kvarka eller inte väntas komma på måndag eller på tisdag. Men tills dess kommer stallet att hålla portarna stängda.

– Vi håller stängt av säkerhetsskäl för än vet vi ingenting, säger Tina Henriksson.

Inga hästar får heller lämna eller komma till anläggningen.

Senast i torsdags sedan berättade SVT Nyheter Blekinge att ridskolan Johannishus upptäckt flera fall av kvarka och att ridskolan är satt i karantän.

Kvarka hos häst

Symptom av kvarka är hög feber, näsflöde, svullna lymfknutor och förträningar i övre luftvägarna som kan orsaka andningssvårigheter.

Hästen kan också drabbas av följdsjukdomar som lunginflammation, anasarka (blodkärlsinflammation) och immunmedierad myosit (muskelinflammation).

Vid de flesta fall så avläker sjukdomen helt. Men det kan inträffa komplikationer som kan leda till akut lunginflammation.

Källa: Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.