Foto: SVT

Misstänkt hästsjukdom stänger ridanläggning

Uppdaterad
Publicerad

Misstänkt fall av hästsjukdomen kvarka har tvingat ryttarföreningen i Johannishus att stänga hela anläggningen. Hästen Benito visade symptom i måndags och har blivit isolerad från både människor och hästar.

Föreningen ställer in all verksamhet under hela vecka 37. Fortfarande vet man inte om det verkligen rör sig om kvarka. Provsvar väntas komma under dagen.

– Hela anläggningenär stängd och alla lektioner är inställda, säger Carolin Viétor, tränare på ryttarföreningen.

Hästen isolerad

Medelålders valacken Benito står sedan i måndags isolerad från hästar och människor. Bara de ansvariga får träffa honom, och då under särskilda försiktighetsåtgärder.

– Han fick hög feber och tung andning så vi har isolerat han från de andra hästarna. Han står helt själv i ett eget stall och eftersom kvarka är väldigt smittsamt så har vi speciella skyddskläder, säger Carolin Viétor.

Kvarka är en mycket smittsam sjukdom som hästar drabbas av och det kan leda till allvarliga andningssvårigheter hos djuren. I värsta fall kan det leda till bölder och död.

– Det är väldigt smärtsamt för hästar. Det är en luftvägsinfektion de får.

Kan dröja veckor innan stängningen hävs

Anläggningen kommer fortsätta att hålla stängd tills vidare. Om resultatet från veterinären visar att det är kvarka så kommer stängningen pågå en längre tid.

– Vi kommer fortsätta att hålla stängt och hästen får stå isolerad och sen får vi se till att han får bästa möjliga vård.

När Benito varit frisk i tre veckor så kan anläggningen öppna igen.

Kvarka hos häst

Symptom av kvarka är hög feber, näsflöde, svullna lymfknutor och förträningar i övre luftvägarna som kan orsaka andningssvårigheter.

Hästen kan också drabbas av följdsjukdomar som lunginflammation, anasarka (blodkärlsinflammation) och immunmedierad myosit (muskelinflammation).

Vid de flesta fall så avläker sjukdomen helt. Men det kan inträffa komplikationer som kan leda till akut lunginflammation.

Källa: Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.