Foto: SVT

Eventchef tvingas lämna efter förlustår

Uppdaterad
Publicerad

Evenemangschefen Michael Fransson tvingas bort när det kommunala bolaget Utveckling i Karlskrona möblerar om. Uppgörelsen kostar kommunen drygt en halv miljon kronor.

Enligt vad SVT Nyheter Blekinge erfar har Franssons framtid i bolaget diskuterats under våren och i förra veckan togs beslutet att skiljas från den tidigare vd:n mot en ersättning på tolv månadslöner.

– Jag kan bekräfta att det kommer att ske förändringar i bolaget. Vi har träffat en ömsesidig överenskommelse med Michael. Det kommer information senare i dag, säger kommundirektör Carl-Martin Lanér.

Några detaljer om uppgörelsen vill Lanér inte lämna och det vill inte heller kommunens informationschef Thomas Johansson.

– Det handlar inte om att Michael Fransson fått sparken. Det är en ömsesidig överenskommelse, säger han.

Fransson inledde sin kommunala karriär i det dåvarande bolaget AB Arena Rosenholm – ett bolag som sedermera slogs samman med näringslivsenheten och som sedan hösten 2012 heter Utveckling i Karlskrona AB.

Samma år lämnade Fransson vd-stolen och blev, inom ramen för samma bolag, huvudansvarig för kommunens publika evenemang.  

Vid årsskiftet lyftes näringslivsfrågorna bort från bolaget och fokus har i stället legat på besöksnäring, event och marknadsföring av Karlskrona.

Riskerar skattesmäll

Men bolaget har genom åren haft svårt att få ekonomi i verksamheten och det är, enligt uppgifter till SVT Nyheter Blekinge, ett av skälen till att Fransson nu tvingas bort.

– Det har jag inga kommentarer till, säger Carl-Martin Lanér.

Ytterligare ett orosmoln för bolaget är alltjämt den skattesmäll på drygt 10 miljoner kronor som kommunen riskerar efter ett upptaxeringsbeslut från Skatteverket.

Bolaget använde mellan 2013 och 2014 aktieägartillskottet för att driva bolaget i stället för att investera, vilket uppmärksammats av myndigheten.

Ärendet har överklagats av det kommunala bolaget och är ännu inte avgjort.

Också vd:n lämnade

I april 2014 blev det känt att Michael Fransson lovat landstingsledningen gratis hyra av arenan i samband med en större personalfest.

Senare kunde SVT Nyheter Blekinge avslöja att 25 miljoner skattekronor gått in i träningsanläggningen Blekinge Health Arena – samtidigt som jobben uteblev. Fransson var verksamhetsansvarig för projekten.

I april 2016 lämnade även Utvecklingsbolagets vd Thomas Peters hastigt sitt uppdrag.

– Som sagt: det har skett och sker förändringar i bolaget, säger Carl-Martin Lanér.

Hur dagens besked påverkar sommarens evenemang och den kommande Skärgårdsfesten, för vilken Fransson varit ansvarig, är oklart.

SVT Nyheter Blekinge söker Michael Fransson för en kommentar.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.