Patrik Hansson (S) och Rikard Jönsson (S) var med cheferna på Utvecklingsbolaget på resan. Bilden är från ett annat tillfälle. Foto: SVT/TT

Kommuntopparna bodde på lyxhotell i Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

Förra sommaren åkte Michael Fransson och Thomas Peters till Hansesailet i Rostock. Med på resan var kommunalrådet och kommunfullmäktiges ordförande.

Under förra sommaren blev kommunalrådet Patrik Hansson (S), kommunfullmäktiges ordförande Rikard Jönsson (S), fd evenemangschefen Michael Fransson och fd vd:n Thomas Peters bjudna till Hansesailet i Rostock.

Dit åkte de i en hyrd BMW 520D och tog in på ett fyrstjärnigt hotell en bit utanför staden. För två nätter i varsitt rum betalade de drygt 19.000 kronor – med Michael Franssons kreditkort.

Karlskrona och kortköpen

– Jag vet inte om det är rimligt. Jag har inte deltagit i bokningen, men så vitt jag vet fanns några hotellalternativ utvalda av Rostocks representanter, säger Patrik Hansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Rostock är en av Karlskronas vänorter, och syftet med resan var enligt Michael Fransson att upprätthålla relationerna och besöka Baltic Sail, en organisation även Karlskrona är medlem i.

– Det var en givande resa, kontakterna här är ju ovärderliga, och Rostock och borgmästaren är en extremt stor Karlskronavän, säger Michael Fransson.

”Hade kanske inte hyrt en BMW”

Totalt kostade resan drygt 26.200 kronor, och allt togs på Utvecklingsbolaget. Därefter fakturerades kommunstyrelsen och kommunfullmäktige på kostnaderna för resan och boendet för Patrik Hansson respektive Rikard Jönsson.

– Jag visste inget om kostnader och sådant förrän i efterhand. Men jag hade kanske inte hyrt en BMW att åka dit i, om det var upp till mig, säger Rikard Jönsson (S), kommunfullmäktiges ordförande.

Även i år har en inbjudan till Hansesailet i Rostock gått ut till Karlskrona kommun – där man får välja mellan två prisklasser på hotell. Båda är billigare än vad det kostade i fjol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlskrona och kortköpen

Mer i ämnet