Arkivbild. Michael Fransson köpte fem flaskor champagne till Carola inför hennes turnepremiär i fjol. Bilden är från ett annat tillfälle. Foto: TT

Köpte champagne till Carola

Uppdaterad
Publicerad

Vid flera tillfällen har evenemangschefen köpt gåvor till politiker och näringsidkare – i nästan samtliga fall har det stridit mot kommunens riktlinjer.

När Utvecklingsbolaget lyckades ro hem Carolas turnépremiär till Karlskrona i julas, var det läge att fira – och visa tacksamhet. Så dagen före konserten åker Michael Fransson till Stockholm. På Systembolaget på Vasagatan går han in och köper fem flaskor finare champagne, för 1.901 kronor totalt.

– Vi fick äran att ha Carolas premiär i Karlskrona. Det är skumpa efter, pangpangpang. Så funkar det. Att man inte fick ge bort en flaska champagne, det hade jag ingen aning om, säger Michael Fransson.

Karlskrona och kortköpen

Champagnen är en gåva till Carolas produktionsbolag enligt kvittoredovisningen. Även året dessförinnan har han köpt en flaska champagne till bolaget. Men Karlskrona kommuns riktlinjer för gåvor är tydliga, och gåvan strider mot två punkter. Att ge bort alkohol är inte tillåtet, och att ge bort till externa företag får endast göras vid ett fåtal tillfällen. Då ska det vara i form av ”blommor, fruktkorg, chokladkartong eller liknande”.

– Nu är ju detta kopplat till nöjesarrangörer, och jag vet inte hur det är i den världen, att det är så det fungerar för att få hit artister. Men det strider mot våra policys, så antingen skulle vi haft policys som gjorde det möjligt att jobba på det här sättet, eller så får man följa våra policys, säger Carl-Martin Lanér, kommundirektör.

”Jag har inte läst reglerna”

När vd:n för Paraply produktion, Robin Åkerman, fyllde 30 tidigare i år fick han Karlskronalampan Lindholmen av Utvecklingsbolaget, till ett försäljningsvärde av 1.198 kronor.

– Det tyckte jag han skulle ha. Robin och Paraply är en stor samarbetspartner till bolaget, så det är som vilken 30-årsuppvaktning som helst, säger Michael Fransson.

Och när företaget Ahlberg bil öppnade en bilhall i staden var Michael Fransson där och lämnade över två silverljusstakar. Båda gåvorna hade han plockat från hyllan i Turistbyrån på Stortorget, där bolaget har sitt kontor. Och båda gåvorna strider mot kommunens gåvopolicys.

– Det är uppenbart att jag inte kan de här reglerna. Jag har inte ens läst dem. Där har jag brustit och det är jag hemskt ledsen för.

– Vi som är anställda i kommunen är skyldiga att följa de policys som finns. Tänk om alla kommunens anställda hade den inställningen. Då skulle vi få en kommun som inte fungerade, säger Carl-Martin Lanér, kommundirektör.

Så säger policyn om gåvor

  • Kommunens medarbetare och förtroendevalda får en gåva vid två tillfällen; 50-årsdagen och då medarbetaren slutar sin anställning.
  • Gåvan får kosta max 750 kronor inklusive moms. Undantag vid pensionsavtackningar då medarbetaren jobbat över 10 år i kommunen. Julgåvor får kosta max 425 kr inklusive moms.
  • I de fall särskilda skäl föreligger kan även annan person uppvaktas. Beslut om detta tas i sådant fall i respektive nämnd eller styrelse.
  • I samband med att för Karlskrona kommun viktiga avtal tecknas, att värdefullt samarbete inleds eller avslutas, vid invigningar eller jubileer och liknande kan representationsgåva överlämnas till representant för annan myndighet, företag eller motsvarande. Exempel på sådan gåva kan vara blommor, fruktkorg, chokladkartong eller liknande.

Källa: Riktlinjer för representation, avtackningar och gåvor – Karlskrona kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlskrona och kortköpen

Mer i ämnet