Björn Gustavsson (MP) och Björn T. Nurhadi (SD) ledmöter i miljö- och samhällbyggnadsnämnden i Karlskrona kommun. Foto: SVT

Kritiska röster höjs inom nämnden

Uppdaterad
Publicerad

Nu höjs röster inom miljö- och samhällsbyggnadsnämnden i Karlskrona kommun mot att ledande politiker tar för lätt på länsstyrelsens kritik om att miljötillsynen varit så bristfällig att länsstyrelsen hotar ta över tillsynen.

När SVT Nyheter Blekinge ringer runt till ledamöterna håller några med ordförande Magnus Larsson (C).

– Jag har samma uppfattning som vår ordförande, Magnus Larsson. Vi har gjort kontroller som inte bokförts rätt. Det finns lagar och bestämmelser som vi förstås ska följa men detta är inte så allvarligt. Det är ju ett stort jobb, visst behövs mer folk på plats på miljöförvaltningen, men det är ett problem som går långt tillbaka i tiden, säger Morgan Mattsson (S).

”Litar på miljöchefer”

Och han får medhåll av Stefan Lundin (L).

– Jag är lite förvånad att länsstyrelsen hotar med så snabba beslut. Vi tycker inte att det är så stora brister. Många av företagen har egna miljöchefer och inspektörer och vi litar på dem, då behöver vi ju inte springa ner dörrarna där. Det är ju också en fråga om resurser, säger Stefan Lundin (L).

Carl-Göran Svensson (M) tycker kritiken är allvarlig men tror att man kan lita på att företagen det gäller har skött sig.

– Företagen har haft kontrollen och kommunen har haft kontrollen, sedan när det gäller framtiden så får vi ha en dialog med länsstyrelsen, säger Carl-Göran Svensson (M).

Håller inte med

Men miljöpartiets ledamot Björn Gustavsson håller inte med alls.

– Det räcker inte med miljöchefer på företagen, det måste vara samhällets ansvar. Detta är allvarligt, men det känns ändå bra att vi får ta tag i detta nu, säger Björn Gustavsson (MP).

Kommunfullmäktige

Sverigedemokraterna kommer att ta upp saken på kommande kommunfullmäktige på torsdag.

–  Det är en berättigad kritik. Vi har påtalat detta i ett års tid, att det finns risk för att länsstyrelsen går in och även att företagare kräver tillbaka pengar för att de inte fått den miljötillsyn de har betalt för. Och det kan ju leda till osund konkurrens bland de företag som sköter sig och de som inte gör det. Vi skulle behöva minst sex miljöinspektörer till och vi kräver att styrande politiker tar tag i detta nu, säger Björn T. Nurhadi (SD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.