Arkivbild / Ulrika Bodin är verksamhetsansvarig på Kvinnojouren i Karlskrona. Foto: SVT

Kvinnojouren: ”Skrämmande att det är så här”

Uppdaterad
Publicerad

Att kvinnomisshandlare släpps ur häktet under utredningar eller efter rättegången är ett stort bekymmer, menar Kvinnojouren i Karlskrona, som får många samtal från rädda kvinnor.

Den misstänkte kvinnomisshandlaren släpptes ur häktet i Karlskrona två gånger under utredningen, och bara någon vecka efter att han släpptes åkte han hem till kvinnan och misshandlade henne igen. Ett allvarligt, men inte ovanligt problem, menar Kvinnojouren i Karlskrona, som nästan dagligen har kontakt med våldsutsatta kvinnor.

– Det är fruktansvärt att man först blir dömd till grov kvinnofridskränkning och inom två veckor åker hem och misshandlar kvinnan igen. Det är allvarligt, men inte ovanligt. Det tar lång tid för straff att verkställas eller överklagningar att prövas, trots att sådana här fall ska prioriteras. Det är en jättejobbig process för de utsatta kvinnorna, säger Ulrika Bodin, verksamhetsansvarig på Kvinnojouren i Karlskrona.

I fallet, som SVT Nyheter Blekinge rapporterade om i går, hålls en rättegång om den nya misstänkta misshandeln på onsdag.

”Vågar inte åka hem”

Samtidigt har den tidigare fängelsedomen överklagats till Hovrätten, som har satt ut en tid för rättegång i mitten av maj. Då har det gått över ett halvår sedan mannen först polisanmäldes och frihetsberövades.

– Det är jättemånga kvinnor som tar kontakt med oss när mannen blir anhållen, för de blir jätterädda att mannen ska släppas utan att polisen meddelar det. De vågar inte åka hem för de vet inte om han kommer stå där och vänta, säger Ulrika Bodin

Kvinnojouren kan då ofta stötta med kontakter mellan kvinnan och rättsväsendet, samt ibland erbjuda kvinnan ett skyddat boende.

Vill ha bättre samverkan

Samtidigt efterlyser de en bättre samverkan mellan poliser, åklagare, sociala myndigheter och kvinnojourer.

– Det anser jag att vi har i Karlskrona, men det är viktigt så att kvinnan får reda på om mannen släpps. Så att hon då kan söka sig till ett skyddat boende, bo hos bekanta eller lämna stan. Det är så tragiskt, att det är kvinnan som får flytta. Det är inte mannen som har utfört handlingen som får flytta.

Mannen i Blekinge-fallet har konsekvent nekat till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.