Foto: Foto: Charlotta Bäckström. Film: Maria Makar

Kyrkan storsatsar på pride – trots hot

Uppdaterad
Publicerad

Trots att kyrkans roll i Karlskrona pride ifrågasatts väljer nu Svenska kyrkan att storsatsa under festivalen.

Inför förra årets Pride hörde flera personer av sig till prästen Johanna Juhlin och kritiserade kyrkans beslut att vara med på Karlskrona Pride.

– Jag fick en del mejl, i vilka man ifrågasatte kyrkans roll i Pridefestivalen. Det var även personer som ringde och sa ”det här är inte min kyrka” och ”så här vill inte jag att kyrkan ska arbeta”, säger hon.

”Brinna i helvetet”

Några medlemmar hotade att lämna kyrkan och Johanna Juhlin fick även utstå personliga påhopp. 

– De var rätt så grova och gick ut på att jag ska brinna i helvetet och att jag är fördömd och förtappad.

Hur ser det ut inför det här årets Pride?

– Vi satsar ännu mer.

– Det blir olika föredrag, ett om hur man läser bibeln med queera glasögon, det blir regnbågsmässa och Pridegospel, säger prästen Luka Vestergaard.

Präster i paraden

Dessutom kommer prästen Ann-Christine Roxberg, som tidigare hette Åke Roxberg att föreläsa om hur det var att få komma ut. Flera av Blekinges präster kommer också att gå med i Prideparaden lördagen den 30 maj.

Varför gör ni det här?

– Störst av allt är kärleken och gud är kärlek. För gud finns inga kön eller begränsningar i kärleken och därför är Svenska kyrkan med under priden. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.