Arkivbilder Foto: TT

LISTA: Så använde chefen kortet

Uppdaterad
Publicerad

Råbiff, massage – och grillfest. Här är några exempel på hur Utvecklingsbolagets kreditkort använts de senaste åren.

Massage på Polenfärjan

Ett exempel på hur utvecklingsbolagets kreditkort använts återfinns på ett kvitto från den 12 juni 2014. Ledningsgruppen med vd Thomas Peters, turistchefen Terje Pedersen och evenemangschefen Michael Fransson åker med Stena Line till Polen. Ombord på färjan bjuds det frukost och middag och klockan 15:00 tas det massage i Stena Spirits massagesalong. Fransson låter, via kortet, skattebetalarna stå för notan på 952 kronor, men vem eller vilka som får massage är oklart.

Karlskrona och kortköpen

Hela ledningsgruppen, enligt Fransson. Terje Pedersen uppger att han inte minns. Och Thomas Peters menar att det var evenemangschefen som lyfte frågan.

– Fransson hade stressrelaterade symptom och behövde massage. Jag förutsatte att han betalade den privat. Om han inte gjorde så blev det fel.

Franssons minnesbild är en annan:

– Thomas sa till oss att ”det här grabbar är ni värda” och jag tog massagen. Men jag tyckte inte att det kändes helt okej då.

Grillfest i trädgården

Den 3 juni 2015 drar Michael Fransson kortet flera gånger – samma dag. Först äter han, tillsammans med turistchefen Terje Pedersen, lunch på Scandic. Därefter handlar han chark, ost och dryck på Landbron och bara fjorton minuter senare är han tillbaka på Scandic. Han köper mat för tio personer och betalar med kommunkortet. Slutnotan landar på drygt 3.000 kronor. Maten tar han hem till sin privata bostad och arrangerar på kvällen en grillfest med representanter från Paraply Produktion och artistbolaget Live Nation. Totalt närvarar sex personer på grillfesten.

– Jag ser inga konstigheter med det. Live Nation var på genomresa i länet, säger Michael Fransson.

Granskningen visar att Fransson också vid enstaka tillfällen bjudit företrädare för bland andra Fabas, Lyckeby Bordtennisklubb, lokala företag och SVT:s Antikrundan på mat.

Råbiff på hotellet

På Grand Central i Stockholm bjuder han den 3 december 2014 Paraply Produktions vd Robin Åkerman och en arbetskamrat på middag. Det serveras tre portioner råbiff och därefter sej, anka och revbensspjäll.

Slutnotan på 1.230 kronor överstiger vida beloppsgränsen för representation.

– Som sagt: jag har inte tittat på policyn och det får jag ta på mig. Jag har varit slarvig, naiv och jag har brustit. Det är jag ledsen för, säger Michael Fransson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlskrona och kortköpen

Mer i ämnet