Foto: SVT

Marinens musikkår hotas av nedläggning

Uppdaterad
Publicerad

Marinens musikkår hotas återigen av nedläggning.

Livgardet föreslår att kåren offras till förmån för Arméns musikkår och Livgardets dragonmusikkår.

Det är som en konsekvens av besparingskravet på försvarsmakten att spara 500 miljoner kronor i lönekostnader till 2019 som Marinens musikkår återigen är i farozonen.

Livgardet måste spara in över 100 tjänster och 37 av dem återfinns i Marinens musikkår.

Marinmusik

Skälet att Marinens musikkår dragit nitlotten är att Försvarsmusiken huvudsakliga uppdrag är statsceremoniella uppdrag och eftersom de i hög grad sker i Stockholm blir det, enligt förslaget,  Marinens musikkår som drabbas eftersom den hör hemma i Karlskrona.

– Det här är jättetråkigt för oss men vi har tvingats till att göra den här prioriteringen, säger Paula Levänen, tjänsteförrättande informationschef på Livgardet.

Hon understryker att inga beslut har fattats och säger att Livgardets besparingar nu skickas till högkvarteret tillsammans med en konsekvensbeskrivning.

– Vi kommer att få en bristfällig Försvarsmusik om besparingarna ska göras och det blir nu upp till högkvarteret att fatta avgörande beslut. Vi visar på vilka konsekvenser besparingarna får.

Under november väntas Försvarsmakten lämna besked om hur Livgardet ska vara organiserat i framtiden.

Peter Stolpestad är ordförande för musikerna i Försvarsförbundet. Han hoppas på att opinionen formerar sig och på stöd från politiker.

– Nu måste alla kliva fram och visa att musikkåren är en nationell angelägenhet. Vi arbetar på en fantastisk arbetsplats som faktiskt är en resurs för hela landet. Det här handlar inte om Stockholm eller Karlskrona, säger Peter Stolpestad som under sina 16 år i musikkåren upplevt ett flertal tidigare nedläggningshot.

– Vi är uppriktigt talat inte särskilt bekymrade, utan snarare taggade. Vi ligger på ettans växel nu och har många fler att ta till om så krävs. Vårt krav är att det nu tillsätts en oberoende extern utredning som ser över hela organisationen för att kunna säkra framtiden för försvarsmusiken, säger han.

Flera nedläggningshot

Först i januari 2018 riskerar anställda på Marinens Musikkår att bli uppsagda, enligt TT.

-Regeringen har beordrat oss att spara en mängd lönemiljoner. Livgardet är ett stort regemente och får bära mycket av sparbetinget. Det blir märkbart inom stora områden, vi får även svårt att upprätthålla hundtjänsten, säger regementschef Håkan Hedlund.

Militärmusiken är en uppskattad och positiv verksamhet, enligt Hedlund. Men ända sedan 1990-talet har nedläggningshoten hängt över Marinens Musikkår i Karlskrona.

-Hela Försvarsmakten har förändrats sedan dess. All verksamhet är hela tiden föremål för en effektivitetsbedömning. Fram tills nu har musikkåren hävdat sig och levererat excellent musik.

I dagsläget bedöms en nedläggning av musikkåren som den lämpligaste åtgärden för att möta regeringens besparingskrav.

TT: Är hotet mer allvarligt nu?

-Det besparingskrav som är ställt på Försvarsmakten kommer att innebära stora förändringar i basorganisationen, alltså delen utanför krigsförbanden. Syftet med regeringens beslut är att pengar tydligare ska gå till krigsförbanden.

Försvarsmusiken

Livgardet har tre musikkårer med 113 musiker, varav är 25 musiksoldater.

*Arméns musikkår (AMK), är en paradmusikkår stationerad i Stockholm, den, är Försvarsmaktens musikkår med flest antal anställda.

*Marinens musikkår (MMK), är en paradmusikkår stationerad i Karlskrona med arv från 1680

*Livgardets dragonmusikkår (LDK), är en beriden paradmusikkår stationerad i Stockholm.

Källa: Försvarsmakten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Marinmusik

Mer i ämnet