Foto: SVT

Miljonvinst eller hamnsäkerhet – imorgon tas gasrörsbeslutet

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inga politiska gruppmöten i Karlshamn om ett slutgiltigt ja eller nej till huruvida rören för den ryska gasledningen Nord Stream 2 ska få lagras i Karlshamns hamn. De skjuts upp till imorgon förmiddag då kommunalrådet Per-Ola Mattsson (S) och kommundirektören daniel Wäppling kallats till möte med regeringen. Kommunens beslutet tas formellt på tisdagens möte i kommunstyrelsen.

Det omstridda gasledningsprojektet Nord Stream 2, en naturgasledning som ska gå genom Östersjön mellan Ryssland och Tyskland, har gjort att Karlshamn hamnat i hetluften. Det ryska gasföretaget Gazprom vill hyra plats i Karlshamns hamn för att lagra rören under tiden som den 120 mil långa gasledningen ska anläggas.

Sen på söndagskvällen blev kommunalrådet Per-Ola Mattson (S) och kommundirektören Daniel Wäppling uppkallade för ett möte med regeringen på måndag eftermiddag. Gruppmötena flyttas därför till tisdag förmiddag.

Rysk gasledning i Östersjön

”Måste ta ett beslut nu”

I morgon förmiddag ska Karlshamns styrande koalition, som består av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna, ha ett gruppmöte där de kommer besluta hur de ska rösta i frågan om rörlagringen vid kommunstyrelsens möte på tisdagen. Det som de kommer överens om då blir sedan det slutgiltiga beslutet.

– Vi måste ta ett beslut nu och kan inte vänta längre, säger Per-Ola Matsson (S) kommunalråd Karlshamn.

Bakgrund: Så planeras Nord Stream 2

Det var i juni som Karlshamns kommun klubbade igenom att hamnbolaget fick köpa mark av kommunen för att sedan kunna hyra ut platsen till Gazprom. Både hamnbolaget och Karlshamns kommun har sett detta som en helt vanlig affär och varit positiva till rörlagringen.

Den som från början varit emot projektet är oppositionsrådet Magnus Gärdebring (M) och det står han fortfarande fast vid.

– Ett ja skulle i så fall innebära att Karlshamn bedriver en egen utrikespolitik, mot regeringens linje, och det vore helt otänkbart, säger Magnus Gärdebring (M).

100 miljoner i hamnintäkter

Rören skulle innebära 100 miljoner kronor i intäkter för hamnen och ett antal jobbtillfällen.

– Ur hamnens perspektiv är det bra. Men sen kan man alltid diskutera miljö och själva gasledningen, men det är en fråga på en helt annan nivå. Den kan man inte ta i Karlshamn, sa kommunalrådet Per-Ola Mattsson (S) till SVT Nyheter Blekinge i september.

Samma månad tog frågan sedan en annan vändning när Försvarsmakten öppet kritiserade uthyrningen av hamnen. Frågan har sedan tagit sig upp ända till regeringsnivå.

”Påverkar försvarsintressen negativt”

I december kallade Regeringen till ett informationsmöte med kommunalråden i Karlshamn och på Gotland, då även Gotlands hamn Slite uppvaktats av Gazprom. Då meddelade Regeringen att uthyrningen av hamnarna påverkar Sveriges säkerhetsintressen negativt

– Regeringen ser, baserat på myndigheternas bedömning, att användningen av svenska hamnar påverkar våra försvarspolitiska intressen negativt. Vi har informerat kommunerna om detta, sa utrikesministern Margot Wallström (S) i december.

Säkerhetspolitisk affär

Där och då blev det som från början handlade om en bra affär för Karlshamns kommun en het säkerhetspolitisk fråga för Sverige. Gotland sa sedan nej till projektet och Karlshamns kommun ändrade ägardirektivet, så att hamnbolaget inte längre får skriva på avtalet utan att kommunstyrelsen röstat ja till det. Karlshamns kommunalråd har sedan december väntat förgäves på ytterligare ett möte med Regeringen, då kommunen inte har varit nöjd med argumenten för att stoppa projektet.

Formellt beslut fattas tisdagens möte i kommunstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rysk gasledning i Östersjön

Mer i ämnet