Arkivbild: En man drabbades av en allvarlig infektion av clostridiumbakterier i ett sår. Foto: TT

Patienterna som drabbats av vårdrelaterade infektioner

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan fick in bakterier i blodet och blev förlamad i benen. Katetern som satt i hennes rygg och skulle bytts efter fem dagar hade då suttit kvar i fyra veckor.

Här är några av de vårdrelaterade infektioner som inträffat på Blekingesjukhuset och har granskats av IVO:

Kvinnan som vårdades på Blekingesjukhuset hade en kateter i ryggraden där hon fick smärtlindrande efter tidigare operationer i buken. Plötsligt blev hon förlamad i benen. Förlamningen orsakades av att bakterier kommit in i blodomloppet och orsakat en infektion i ett hålrum i ryggraden. En utredning visade senare att katetern i hennes ryggrad inte bytts på fyra veckor – trots att den enligt regelverket inte fick sitta längre än högst fem dagar.

Kvinnan fick opereras på neurokirurgen i Lund och delar av förlamningen gick tillbaka.

Fler fall som granskats av IVO:

Man, 57 år: Opereras för en njurtumör på Blekingesjukhuset. Kort efter operationen fick han en allvarlig infektion av clostridiumbakterier i såret. Bakterierna finns naturligt hos vissa människor i tarmarna. Bakterier från clostridiumsläktet är vanligt förekommande ute i naturen i jorden.

Man, 44 år: Ramlar och bryter höger ben. Tvingas opereras flera gånger på Blekingesjukhuset och får in både streptokocker och stafylokocker i såret. De flesta stafylokocker finns i håret och huden. Streptokocker orsakar vanligtvis halsfluss, hudinfektioner som svinkoppor och svåra inre infektioner som blodförgiftning.

Kvinna, 25 år: Ska byta sin p-stav på en ungdomsmottagning i Blekinge. Staven sitter så djupt att hon tvingas operera bort den på Blekingesjukhuset. Såret blir infekterat av bakterier som upptäcktes när kvinnan åkte utomlands kort efter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.