Nagy kopplar in jurist

Uppdaterad
Publicerad

Folkpartiets Erika Nagy, Olofström, kopplar in jurist i för att undvika uteslutning ur partiet.

Erika Nagy har vänt sig till juristen Anders Björngreen och bett honom företräda henne i det infekterade bråket med partiets länsledning.

Det var efter en insändare i Sydöstran som förbundsordförande Anna Ekström meddelade att Erika Nagy inte hör hemma i partiet.

Erika Nagy

I insändaren redogör Erika Nagy för vad invandringen kostar och uppmanar alliansen att inse att invandringen inte kan fortsätta i nuvarande takt.

– Personligen tycker jag att gränsen är nådd och att Erika Nagy bör uteslutas ur Folkpartiet, sa Anna Ekström till SVT Blekingenytt i fredags.

Under söndagen diskuterade förbundsstyrelsen Nagys framtid, själv har hon vänt sig till jurist.

”Enligt Folkpartiets stadgar (2 § tredje stycket) kan medlem uteslutas om det föreligger särskilda skäl. Innan en medlem kan uteslutas skall medlemmen underrättas om skälen för förslaget att medlemmen skall uteslutas samt beredas möjlighet att yttra sig över dessa skäl. Om det fattas beslut om uteslutning har medlemmen möjlighet att inom sex veckor begära omprövning av beslutet hos partistyrelsen, som har det slutliga avgörandet”, skriver Anders Björngreen i ett brev till partiet i Blekinge.”

Han skriver också att Erika Nagy kommer att överklaga en eventuellt uteslutning till partistyrelsen.

”Erika Nagy har inte fått del av skälen till förslaget om uteslutning ur Folkpartiet Liberalerna. Hon har inte heller beretts tillfälle att yttra sig över skälen. Om förbundsstyrelsen trots detta fattar beslut om uteslutning så är beslutet stadgevidrigt och därmed ogiltigt. Oavsett giltigheten kommer beslutet att överklagas till partistyrelsen”, skriver Anders Björngreen.

SVT Blekingenytt har varit i kontakt med förbundsordförande Anna Ekström, som senare under måndagen kommer att redogöra för styrelsens beslut.

– Det är inte officiellt ännu, jag är på väg för att justera protokollet.

Erika Nagy kallar distrikstsstyrelsen oseriös.

– Jag väntar på ett besked. De berättade varken vilken tid de skulle träffas igår eller när jag ska få besked om min framtid.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Erika Nagy

Mer i ämnet