Magnus Johansson, ordförande i region Blekinges trafiknämnd. Foto: SVT

Nämndsordförande: Ser det inte som ett problem

Publicerad

Blekingetrafiken betalar Trafikverkets förseningar, men det är inget som trafiknämndens ordförande Magnus Johansson (S) ser som ett problem.

– När vi resonerar med Trafikverket resonerar inte vi vem som ska betala förseningsavgiften, utan hur vi ska minimera kostnaderna. Eftersom tillförlitligheten i systemet ska öka, säger Magnus Johansson (S), ordförande i region Blekinges trafiknämnd.

För utgifterna har ökat med 13 procent jämfört med fjolåret och kostar Blekingetrafiken 600.000 kronor om året. Men 75 procent av orsakerna till kostnaderna ligger inom Trafikverkets ansvarsområde.

Men att fokusera på den ansvarsfördelningen löser inget problem, menar Magnus Johansson.

– Det skulle ta fokus från lösningen, för förseningsersättningen är ju problemets symptom och jag tycker det är bättre att vi ägnar energi på att komma till fram till en lösning. Att få ordning på tågstörningar i banan, säger Magnus Johansson.

”Naturligtvis inte acceptabelt”

Däremot ser Magnus Johansson det som ett stort bekymmer att tågproblem i Skåne i slutändan berör Blekinge.

– För oss är det ju ännu värre, det är ju ganska sällan det handlar om problem som uppstår i Blekinge. Det är ju framför allt på grund av fel i anläggningen i Skåne. Det är ju naturligtvis inte acceptabelt att det är så och det har ju vi framfört till Trafikverket. Vi förde en dialog kring det i slutet på februari, tillsammans med regionerna Kalmar, Kronoberg, Halland och Skåne, säger Magnus Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.