Vad Karl XI själv hade tyckt om konstprojektet är oklart. Han dog 1697. Foto: SVT

Namnen runt kungen kan stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Efter protester från bland annat Blekinge museum ser nu Karlskrona kommun över planerna på 36 historiska namn på personer från staden som skulle skrivas in på mässingstavar i stenfundamentet runt kungastatyn en gång till.

De kommande veckorna ska kultur- och fritidsförvaltningen ta beslut om namndelen med 36 historiska personer i fundamentet intill Karl XI.

Som SVT Nyheter Blekinge tidigare berättat är det både kända och okända blekingars namn som var tänkta att göra kungen sällskap och läggas i hörnblocken runt statyn och ambitionen har varit att hitta en mångfald av människor från olika tidsepoker – inte bara från tiden för Karlskronas grundare.

Efter att alla namnen presenterades har det kommit invändningar från i huvudsak två olika håll.

Blekinge museum har i en skrivelse påpekat att de blev sent tillfrågade. De anser att det är positivt med ett monument över personer som verkat i karlskrona är positivt och säger något om hur vi ser på oss själva idag.

I sin skrivelse skriver Blekinge museum: ”Men att klistra ett nytt sådant monument ovanpå ett redan existerande känns som ett sätt att försöka polera bort Karl XI-monumentets nationalistiska bakgrund. Att sedan i detta nya monument över ”karlskroniternas” strävanden genom tre århundraden citera Eric Dahlberg samt sätta dit ”Nescit Occasum”, som är en devis som stormakten Sverige använde, sedermera Nordstjärneorden, känns konstruerat och märkligt.”

Slutsatsen är att blekingemuseum tycker att monumentet borde läggas på en annan plats än stortorget.

Även föreningen gamla Karlskrona har protesterat och vänder sig mot hela monumentet.

– Det är väl bra att det är debatt om det offentliga rummet, vi har som sagt var haft dialog med Blekinge museum, säger Elina Tyrberg, förvaltningschef kultur- och fritidsförvaltningen.

Själva monumentet är beslutat och ändras inte – när det gäller det som ska skrivas kan det fortfarande stoppas.

– Namnen ska beställas i januari, så vi måste ta beslut nu. För säkerhets skull kommer vi att se över allt igen. Många har varit väldigt positiva till detta och många anhöriga till de som ska få namnen inskrivna har blivit glada, säger Elina Tyrberg, förvaltningschef kultur- och fritidsförvaltningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.