Nordiska motståndsrörelsen i Visby tidigare i år. Foto: Tommy Söderlund / TT

Nazistorganisation växer i Blekinge

Publicerad

En ny kartläggning som Expo gjort visar att den nazistiska organisationen Nordisk motståndsrörelse rekryterar nya medlemmar.

Expos granskning visar att de flesta nya aktivisterna i Nordisk motståndsrörelse finns i Skåne och Blekinge. 14 stycken har man kunnat identifiera.

– Merparten av dem finns i Skåne, men man har kunnat se att det har varit fler aktiviteter i Blekinge också, säger Jonathan Leman, researcher på Expo och som är en av dem som gjort undersökningen.

Expos kartläggning visar att i till exempel Karlshamn kommun ordnade Nordisk motståndsrörelse under förra året 24 olika aktiviteter, vilket kan jämföras med endast en aktivitet året innan. I Ronneby kommun gick de från fem aktiviteter 2014 till elva aktiviteter 2015. I Olofströms kommun ordnades fem aktiviteter förra året och där hade det bara ordnats en aktivitet under de sju senaste åren.

Det som förvånar Jonathan Leman när de gjort kartläggningen är att det finns flera exempel på att det rekryterats medelålders män i vuxen ålder.

–Jag upplever att det är överraskande att medelålders män som inte har gjort någon karriär inom den här miljön nu har radikaliserats. I det våldsamma upplopp som var i Stockholm i januari 2016, där medlemmar från hela landet och även från Blekinge deltog kunde man se exempel på det, säger Jonathan Leman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.