Joanna Zawieja är projektledare för Statens konstråd i det kommande projektet i Kungsmarken i Karlskrona. Foto: SVT

Mer konst i Kungsmarken

Uppdaterad
Publicerad

Av 153 sökande har Kungsmarken i Karlskrona och Folketshus- föreningen valts ur för regeringenssatsatsningen ”Konst händer” och redan nästa vecka kommer en projektledare och en konstnär till platsen för att börja samarbetet.

Efter en fem månader lång undersökningsfas i miljonprogramsområden över hela landet kom så beslutet om var Statens konstråd arbetar vidare tillsammans med civilsamhälle och lokala aktörer.

Skapa större mötesplats

Kungsmarken i Karlskrona och Folketshus-föreningen är en av dem tjugofem som valts ut och det innebär att de boende här kan se fram emot mer konst och konstupplevelser framöver.

– Kungsmarken är ju en spännande plats inte minst arkitektoniskt, väldigt stort och maffifgt, men det saknas en större mötesplats som några av dem vi pratat med efterfrågat. En av ideérna som vi funderar på är att skapa en sådan mellan Panncentralen och Kungsmarken, berättar

Ska bo i Kungmarken

Redan nästa vecka kommer Statens konstråds projektledare Joanna Zawieja och konstnären Johanna Gustafsson Fürst till Karlskrona för att starta samarbetet.

– Ja, det blir jättebra. Johanna kommer dessutom att bosätta sig i Kungsmarken i två veckor för att få kontakt med de boende och till och med ta privatlektioner av dem. Hon har jobbat mycket i bland annat Husby med offentlig konst och är både bildkonstnär och skulptör som jobbar med sociala frågor, berättar Joanna Zawieja.

”Konst händer” är en del av ”Äga rum”, regeringens 130-miljonerssatsning på kulturverksamheter i vissa bostadsområden. Satsningen ska utgå från de boendes behov och önskemål och präglas av brett invånarinflytande. Syftet är bland annat att främja kultur- och demokratifrämjande insatser i områden med lågt valdeltagande.

Statens konstråd ska producera exempel på offentlig konst i miljonprogramsområden och utveckla metoder för invånarinflytande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.