Foto: SVT

Tortyrfilmer hittade i 40-åringens datorer

Uppdaterad
Publicerad

Idrottsprofilen i Blekinge filmade flera av övergreppen som ungdomarna utsattes för i huset. Nu har polis och åklagare hittat flera av tortyrfilmerna i 40-åringens beslagtagna datorer, erfar SVT Nyheter Blekinge.

Redan i ett tidigt skede av utredningen framkom uppgifter om att den 40-årige idrottsprofilen skulle ha filmat de våldsövergrepp han nu misstänks för. I nuläget utreder polisens uppgifter från ett tiotal ungdomar som alla vittnat om upprepade kränkningar och förnedrande agerande från 40-åringens sida. De beslagtagna filmerna kommer sannolikt att utgöra tung bevisning om det omfattande ärendet leder till åtal.

Enligt vad SVT Nyheter Blekinge erfar ska 40-åringen ha placerat en videokamera i rummet och spelat in flera sekvenser från det som sedan utspelat sig i det hus i Ronneby dit 40-åringen tagit ungdomarna vid upprepade tillfällen under flera års tid.

Idrottsledare dömd för övergrepp

Det är flertalet av dessa filmer – där också den misstänkte tydligt figurerar – som nu påträffats, enligt källor till SVT. 

Åklagare kommenterar inte

Åklagare John Dagnevik bekräftar att ett flertal teknikbeslag gjorts på adressen, men vill inte kommentera om utredarna hittat filmer i mannens datorer.

– I nuläget har jag inga kommentarer kring den uppgiften. Vi befinner oss i ett intensivt utredningsskede där det kommer att hållas nya förhör de närmaste dagarna, säger John Dagnevik.

Efter att historien blev känd i slutet av förra veckan har flera nya vittnen kontaktat polisen med likartade berättelser. Dessa sammanställs just nu och mycket tyder på att antalet målsägande och antalet specifika brottstillfällen kommer att växa med tiden.

Någon gång under nästa vecka väntas 40-åringen begäras häktad – också för de senast tillkomna fallen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrottsledare dömd för övergrepp

Mer i ämnet