Nya polischefen vill ta tag i gängkriminaliteten

Uppdaterad
Publicerad

Nyrekryteringen av unga män till kriminalitet måste stoppas. Det är den viktigaste frågan för polisen att ta i. Det slår Klas Friberg, tillförordnad polischef i region Syd fast.

Idag har polisen i region Syd presskonferens och Klas Friberg, som är tillförordnad regionchef i väntan på att en ny ska tillsättas efter Annika Stenberg, som avgick i början på veckan. Annika Stenberg lovade i december förra året både nya poliser till och en öppen polisreception Ronneby.

Trots att polisfacket uttryckt oro för att den utlovade satsningen skulle stanna vid tomma ord så meddelade Klas Friberg i dag att resursförstärkningen ska bli av.

– Det har nog tagits ett beslut i den riktningen innan jag kom som går precis i den riktningen. Det finns en områdeschef där som jag utgår från kommer kunna uppfylla de här löftena, säger Klas Friberg.

Nyrekrytering stort problem

Han konstaterar att polisen har vissa prioriterade områden som de ska arbeta med och ett av dem är bekämpa gängkriminalitet.

– Nyrekryteringen till de kriminella gängen är den stora frågan att ta tag i, säger Klas Friberg.

Han betonar att det är ett samhällsproblem och inte bara en uppgift för polisen.

– Vi arbetar med spaning och underrättelseverksamhet och vi samarbetar med andra myndigheter, som kronofogden och skatteverket för att få ner kriminaliteten, säger Klas Friberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.