Genrebild. Foto: TT

Papperslös EU-migrant fick rätt till skola

Uppdaterad
Publicerad

En pojke från Polen nekades först skolgång av Olofströms kommun, men nu ger Skolinspektionen pojken rätt till skolgång. Det är första gången som inspektionen prövar ett sådant här fall.

Familjen från Polen hade bott i Olofström i ett år, men när kommunen upptäckte att den inte var folkbokförd i Olofström nekades pojken fortsatt skolgång. Kommunen ansåg att familjens status var oklar.

– Lagen är otydlig och jag visste inte att EU-medborgare som inte gömmer sig kan ses som papperslösa, säger Lars Olof Ludvigsson, utbildningschef i Olofströms kommun.

Men i december anmälde föräldrarna kommunen till Skolinspektionen och i januari gav inspektionen pojken rätt till fortsatt skolgång.

– Papperslösa har rätt till skolgång enligt lag, så nu ska pojken fortsätta gå i skolan, säger Maria Mohlin, jurist på Skolinspektionen.

Vad får avgörandet för konsekvenser?

– Det är bra att det nu blir tydligt, men det är fortfarande oklart vem som ska betala skolgången, tills vidare får vi göra det. I andra fall är det staten eller Migrationsverket som står för kostnaden, säger Lars Olof Ludvigsson.

Det här är första gången som Skolinspektionen prövar om EU-medborgare kan ses som papperslösa och därmed erbjudas skolgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.