Ex-militär: ”Vindkraft en möjlighet”

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterades en analys av hur den omstridda vindkraftsparken i Hanöbukten skulle kunna påverka militära och säkerhetspolitiska intressen. Det är en högt uppsatt militär som analyserat saken, på uppdrag av vindkraftsbolaget, efter att Försvarsmakten väckt stark kritik mot projektet.

Bo Wranker var chef för Sydkustens marinkommando 1997-2000 och var då ansvarig för att bland annat samordna den marina övningsverksamheten i södra Östersjön och förbättra samövningsverksamheten med flygstridskrafterna i samma område. Nu har han presenterat flera lösningar på de problem som Försvarsmakten har målat upp gällande den vindkraftspark som planeras i Hanöbukten.

– Han pekar på att alla punkter har sina utmaningar och att försvaret kan behöva ändra sina övningsrutiner lite men han ser det mer som positivt än negativt, säger Anders Nilsson, vd på Blekinge Offshore AB.

En stående punkt hos kritikerna mot vindkraftsparken har varit att den skulle störa den militära övningsverksamheten i området. Men Bo Wranker menar i sin rapport att det bara är en ytterst liten del av övningsområdet som påverkas, och att det ligger på den platsen där Försvaret sällan genomför övningar.

Bo Wranker skriver även i sin rapport att eftersom det växer upp liknande infrastrukturer i södra Östersjön bör Försvarsmakten lära sig hantera detta.

– Det går inte att gömma sig för samhällets utveckling och försvaret måste lära sig utnyttja det istället, säger Anders Nilsson.

Det är företaget Blekinge Offshore AB som står bakom vindkraftsprojektet i Hanöbukten och som har arbetat med etableringen sedan 2008. Det är även på deras uppdrag som Bo Wranker har tagit fram rapporten. Enligt företaget skulle vindkraftsparken generera tusentals arbetstillfällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.