Vindkraft i Hanöbukten miljöprövas

Uppdaterad
Publicerad

Nu startar miljöprövningen av det som kan bli ett av världens största havsbaserade vindkraftprojekt.

Blekinge Offshore vill i Hanöbukten bygga 500-700 vindmöllor med en årlig produktionskapacitet på sju terawattimmar.

Det är lika mycket el som landets samtliga vindkraftverk producerar i dag. Men projektet, som går lös på 50 miljarder kronor, har stött på hårt motstånd från bland annat försvarsmakten och boende utmed kusten.

Domare från mark- och miljödomstolen i Växjö drar på onsdagen igång den formella prövningen med två dagars rättsförhandling på konferensanläggningen Hanöhus i Sölvesborg – en av de två kommuner som berörs.

-Men ska domstolen också göra platsbesök räcker inte den tiden till, säger Anders Nilsson, Blekinge Offshores vd.

Själv ska han delta med tio till tolv föredragande och experter. Vilka andra intressenter som medverkar vet man inte i förväg. Vem som helst, berörd part eller inte, har rätt att lägga fram sina argument för domstolen.

Under de fem år långa förberedelserna, och som följd av militärens motstånd, har bolaget som ett andrahandsalternativ begärt att åtminstone få bygga hälften så många vindkraftverk, 350 möllor, vilket ändå skulle bli landets i särklass största vindkraftpark.

I augusti 2011 granskade Blekingenytt planerna på vindkraftparken:

Fakta: El till 300 000 småhus

* De 500-700 vindkraftverken är tänkta att byggas i västra Hanöbukten. Området är beläget i kommunerna Sölvesborg och Karlshamn.

* Vindkraftparken ska kunna producera sju terawattimmar (TWh) el per år. Det motsvarar förbrukningen i ungefär 300 000 eluppvärmda villor.

* Enligt planen ska de första verken tas i bruk 2015. Kostnaden beräknas till cirka 50 miljarder kronor. Företaget Blekinge Offshore har dock också ett andrahandsalternativ som omfattar hälften så många vindmöllor och därmed halverad produktion.

* Miljödomstolen väntas avkunna sin dom i februari. Men med överklaganden lär ett lagakraftvunnet beslut dröja ytterligare något år.

Källa: Blekinge Offshore (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.