Katten Glitter har nu fått ett lila koppel av familjen i Frankrike. Foto: Privat

Rymmarkatten Glitter hittades 156 mil hemifrån

Uppdaterad
Publicerad

Katten Glitter från Bromölla har gjort en annorlunda resa. För åtta veckor sedan försvann han, men nu har han hittats igen – 156 mil hemifrån i staden Nimes i Frankrike.

Det var för åtta veckor sedan som den 9-årige katten Glitter försvann från sitt hem i Bromölla. Glitters ägare Sammy Karlsson berättar för SVT Nyheter Blekinge om hur Glitter försvunnit flera gånger, men att han alltid kommer hem igen.

– Han kan vara iväg en vecka, men han kommer alltid tillbaka. Men den här gången kände jag att jag började sakna honom mer och mer. Jag satt och tittade efter honom på altanen, men han dök aldrig upp, berättar Sammy Karlsson.

”Trodde de skojade”

Så i fredags fick han det mest oväntade samtal han hade kunnat tänka sig. Samtalet kom från Nimes i Frankrike och han fick frågan om han kände Glitter.

– Jag trodde att de skojade. Jag fattar absolut ingenting, säger Glitters ägare Sammy Karlsson.

Rymmarkatten hade alltså försvunnit från Bromölla och hamnat i Frankrike. Där hade en familj hittat honom och spårat honom till Bromölla gegenom chippet i örat.

– Nu har de skickat bilder. Han har fått ett lila koppel på sig.

Ingen vet hur han hamnade där

Hur Glitter hamnade i Frankrike förblir en gåta. Sammy Karlsson tror att någon sommargäst kan ha tagit med sig honom.

– Jag har varit i Frankrike en gång, så de frågade mig om det inte var jag som glömt katten där. Jag bara skrattade och sa att det är väl klart jag inte hade med mig katten dit.

”Har nog skaffat sig en basker”

Förhoppningen är nu att Glitter ska komma hem till jul.

– Först måste han få franskt pass och vaccineras mot rabies. Men jag är väldigt taggad på att få hem honom igen.

Vad tror du att Glitter har haft för sig i Frankrike?

– Han har säkert träffat någon fransyska. Han har nog i alla fall skaffat sig en fransk basker, det tror jag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.