Så ska Karlshamn möta vattenkrisen

Uppdaterad
Publicerad

Vattenivåerna i sjön Mien är mycket lägre än normalt. För att klara av att leverera dricksvatten till kommunens invånare har kommunen tagit fram en åtgärdsplan.

Karlshamns kommun huvudvattentäkt är helt beroende av tillflöden från Mien och kommunen är medlem i den vattenregleringsförening som hanterar regleringen av sjön.

Läget är kritiskt och nu krävs insatser för att säkra dricksvattnet för kommunens drygt 28.000 abonnenter. Vid en presskonferens i dag på förmiddagen presenterades därför en åtgärdsplan som innebär att tappningen av Mien ska minskas, att uttaget av vatten i Långasjön anpassas, att bevattningsförbud inför från nästa vecka och att ökade provtagningar görs för att spåra algtillväxt.

– Än har vi inte bestämt vilken dag bevattningsförbudet träder i kraft eller vad det ska innefatta, men vi ska besluta om det nästa vecka, säger Karlskrona kommuns VA-chef Christer Martinsson.

Vad händer om vattnet tar slut?

– Då får vi ställa ut tankbilar, men i dagsläget är vi långt ifrån en sådan krissituation.

Men man betalar ju för vattnet, varför ska man då spara på det?

– Vi måste hjälpas åt, så vi inte hamnar i en krissituation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.