Polisen inledde aldrig någon förundersökning gällande Michael Wijks död. Foto: SVT

Hemligstämplade fallet – efter två år

Uppdaterad
Publicerad

Polisen inledde aldrig någon förundersökning med anledning av Michael Wijks död. Ändå har det varit svårt att få svar på varför den ansvarige utredaren Björn Lundberg aldrig gick vidare med ärendet.

I två år har polisen betraktat Michael Wijks dödsfall som en olycka. Men veckan efter att SVT har börjat ställa frågor om fallet har polisen plötsligt belagt hela ärendet med sekretess. Anledningen till det är att Michael Wijks mamma i ett förhör, i ett helt annat ärende och tre månader tidigare, nämnt för förhörsledaren att hon inte trodde att hennes son dött i en drunkningsolycka 2014, utan att hon trodde att ett brott låg bakom.

Nu vill polisen, två år efter Michael Wijks död, förhöra mamman.

Michael Wijks sista timmar

– Vi tänker inte prata med er i det andra ärendet förrän vi har vidtagit de åtgärderna, säger Ingmar Harrysson, chef på kriminalavdelningen, polisen i Blekinge län. 

När planerar ni göra förhöret då för jag tror att Michael Wijks anhöriga vill inget hellre än att prata med er om de här frågorna? Ni har ju inte velat prata med dem?

– Nej, jag går inte in på de sakerna och börjar diskutera de med dig. Så du får nöja dig med det svaret du har fått av mig.

”Kan inte gå via en journalist”

Karlskronapolisen vill inte svara på frågor. I stället hänvisas SVT till polisens presschef i region syd, Robert Loeffel.

– Man vill självklart prata med förhörspersonen, och då kan man inte gå via en journalist. Då vill man ha en förhörsledare att prata med den personen, säger han.

Varför har man valt att lägga sekretess på det? Ni vet ju också att vi har kontakt med henne, ni vet att vi har alla handlingar.

– Jag har inga kunskaper om det, jag vet inte. Jag kan inte ärendet och har ingen insyn i det.

Men, inser inte du också att det här ser ut som något ni har kommit på bara för att slippa svara på våra frågor om Michael Wijks fall, ett beslut som ni tog för två år sedan?

– Det behöver det inte alls vara. Jag säger bara det att i juni har de fått kännedom om det här ärendet på utredningsenheten nere i Karlskrona.

Polisen skickade skriftligt svar

Men så sent som i förra veckan kom, trots gällande sekretess, ett skriftligt svar från polisen med detaljerad information om både Michael Wijks död och hur Björn Lundberg resonerade när han valde att inte utreda fallet. Samma text publicerade polisen även på sin hemsida i dag.

Polisen skriver bland annat att det inte fanns skäl att anta att brott hade begåtts eftersom skadorna ”sannolikt uppkommit genom slag mot stenar i vattenbrynet”, en teori som polisen lanserade redan dagen efter att kroppen hittats, och som läkaren som genomförde obduktionen menar inte är sannolik.

Viss tyngd läggs också vid förhöret med mannen som Michael Wijk sist umgicks med: ”I dessa framkom att mannen då han senast sågs vid liv varit påverkad av narkotika, var yr, hade snubblat upprepade gånger och haft bristande balans”. Men enligt Tom Palmstierna, överläkare vid Rättspsykiatriska öppenvården, med 30 års erfarenhet av behandling av personer med alkohol- och narkotikaproblem, är de narkotikahalter Michael Wijk hade i blodet inte förenliga med den bilden som ges av honom i förhöret.

– Hade det varit mycket alkohol, okej, men han hade ju ingen alkohol i blodet. Så att bilden av hur han skulle se ut stämmer inte överens med den rättskemiska analysen, säger Tom Palmstierna.

Polisen ger också sin syn på den misslyckade analysen av 51-åringens mobiltelefon och skriver att: ”Den tillgängliga programvara som användes för detta ändamål 2014 skulle enligt leverantörens dokumenterade information kunna läsa av samtliga samtal”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Michael Wijks sista timmar

Mer i ämnet