• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Så här svarar skolan på kritiken Foto: SVT

Skolan: Vi har aldrig sagt nej till flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Friskolan Thoren Framtid har egna förberedelseklassar för nyanlända. Men nu förknippas skolan med rasism och apartheid.

Företrädare från friskolan hävdar att hela historien egentligen handlar om ett missförstånd. En diskussion uppstod mellan fastighetsägaren Soft Center och friskolan när det uppdagades att ingången som Thoren Framtid hyrde hade hyrts ut en gång till av fastighetsägaren.

– Då ville vi förhandla om avtalet för att bringa klarhet i detta. Vi hade ju ett kontrakt på hela lokalytan och skulle vi dela ytan ville vi inte betala fullt pris, säger Niklas Westman, informationschef på friskolan.

Inga påstötningar

Men uppgifter i Sydöstran gör gällande att friskolan sagt nej till att deras barn skulle dela ingång med nyanlända barn. Men den uppgiften dementerar företrädare från skolan bestämt. När friskolan fick vetskap om att en skola för flyktingbarn skulle vara i samma hus och dela gång med skolans barn hölls ett personalmöte.

– Det handlade om en allmän oro om säkerheten med så många barn på samma plats samtidigt. Vi har aldrig sagt nej till nyanlända barn. Det har framstått som att vi gett vika för föräldrar och så är inte fallet. Vi har inte fått några påstötningar från föräldrar gällande att det handlar om nyanlända. Det har blivit en höna av en fjäder, säger Niklas Westman.

Rasismanklagelser

Däremot har det funnits föräldrar som varit kritiska och oroliga. Men det ska ha handlat om säkerhetsfrågor:

– Det hade varit samma diskussion om vi skulle dela lokal med PRO eller någon idrottsförening. De här frågorna är naturliga. Vi vill inte bli förknippade med rasismanklagelser eller apartheid. Det går stick i stäv med det vi jobbar med, säger Niklas Westman.

Bemöter debattartikel

Thoren Framtid har redan i dag förberedelseklasser för nyanlända barn. Friskolan har nu skrivit en debattartikel för att bemöta det öppna brev som S-politikerna i Ronneby skrivit.

– De är dåligt pålästa om de inte vet att vi har nyanlända barn på våra skolor. Vi jobbar med integration och känner oss orättvist behandlade i detta, säger Niklas Westman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.