Militärer på Gotland. Foto: Sören Andersson/TT

Spionage på platser i Sverige identifierat

Uppdaterad
Publicerad

Personer med anknytning till främmande makts underrättelsetjänst har identifierats på platser i Sverige som är av vikt för totalförsvaret. Personerna ska ”utan rimlig anledning” ha befunnit sig vid och studerat områdena, visar Musts årsrapport för 2016.

Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must, slår fast att det rör sig om personer som kan kopplas till främmande makt och som befunnit sig på platser där Försvarsmaktens ”skyddsvärda tillgångar finns”. Det skriver Svenska Dagbladet.

– Det rör sig om personer som vi har kunnat identifiera och som kan knytas till främmande makts underrättelsetjänst, säger Jan Kinnander, ställföreträdande chef på säkerhetskontoret vid Must till tidningen.

Enligt Must har främmande makt har även visat att man tar större risker för att nå sina mål. En ny metod som nämns är till exempel en underrättelseofficer som reser till Sverige ”under falska förespeglingar eller på annat konspiratoriskt sätt för att genomföra inhämtning”.

Förra året rapporterade SVT Nyheter om att utländska fordon fanns på plats när militären övade i Skillingaryd och Hagshult där Försvarsmakten misstänkte att det kan ha förekommit spionage. Jan Kinnander vill dock inte kommentera om de händelserna som det syftas på i årsrapporten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.