Stängningen av akuten rivs upp

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet om att stänga akuten i Karlshamn och öppna en akutavdelning i stället togs formellt på fel nivå.

Nu kan beslutet tvingas tas om.

Politikerna i nämnden för Blekingesjukhuset beslutade i februari att dagakuten i Karlshamn skulle stänga. Avancerad sjukvård skulle bedrivas i hemmet och en speciell akutavdelning med 12-14 vårdplatser öppna på sjukhuset.

Men beslutet överklagades till förvaltningsrätten av Kjell Hallberg från Sölvesborg och Kjell-Åke Björklund från Jämshög, som länge kämpat för västakutens överlevnad. Och förvaltningsrätten går nu på den linjen.

Rätten anser att nämnden för Blekingesjukhuset inte hade kompetens nog att besluta i en sådan principiellt viktig fråga – utan beslutet skulle tagits i en högre instans. Därför kan beslutet tvingas tas om.

– Det är frustrerande att det ska handla om formalia, säger Lars Almroth, chef för Blekingesjukhuset.

Men faktum är att politikerna i landstingsfullmäktige i april klubbade programmet för Framtidens hälso- och sjukvård i Blekinge. I det beslutet stod det att all akutsjukvård skulle bedrivas i Karlskrona. Indirekt innebär det att akuten i Karlshamn inte längre ska finnas.

– Nu måste vi utreda om beslutet vi tog i april räcker. Jag känner mig trygg i att det gör det. Men vi måste ändå utreda det och diskutera det med jurister och landstingsledningen, säger Lars Almroth.

Innebär detta att den nya akutavdelningen och akutens stängning i Karlshamn fördröjs?

– Det kan uppstå en fördröjning. Vårt arbetsdatum är att akutavdelningen ska vara igång till hösten och jag tror ändå att vi kan räkna med att satsningen kommer igång i år, säger Lars Almroth.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.