Foto: TT

Stolta föräldrar startar i Blekinge

Publicerad

Blekinge är först ut efter storstäderna med att starta ett nätverk för föräldrar som har hbtq-barn. Målet är att ha en egen sektion i Karlskrona pride nästa år.

För knappt tre år sedan fick Catrin Stellte Fridh veta att hennes dotter Lisa Barbić var förälskad i en tjej.

– Vi satt på tåget hem från Skåne och Lisa satt och sms:ade och jag frågade vad hon heter, hon som hon skickade hjärtan till. Det blev tyst men jag sa att jag förstod att hon var kär i henne, säger Catrin Stellte Fridh.

Föräldrar får stöd

I juni drar nätverket Stolta föräldrar i Blekinge igång. Dit är alla föräldrar som har hbtq-barn välkomna. Gruppen kommer att fika, samtala och bjuda in föreläsare. Tanken är också att föräldrar som tycker att komma ut-processen är jobbig ska få stöd.

– Jag kan lyssna och jag kan ge råd hur man kan göra för att komma ut, säger Catrin Stellte Fridh.

Behövs det verkligen en speciell grupp för föräldrar, det är ju ändå 2015 nu?

– Ja, tyvärr. Det finns alldeles för många föräldrar som lägger locket på och inte kan acceptera att deras barn är kär i någon av samma kön. Och som till och med väljer att ta avstånd från sina barn.

Vill gå i Karlskrona pride

150 personer är anslutna till nätverket och det finns sedan tidigare i Göteborg, Malmö och Stockholm. Under prideparaden i Stockholm är Stolta föräldrar den mest bejublade sektionen och målet är att ha samma sektion i Karlskrona pride nästa år.

Vad betyder det att ha en stolt morsa?

– Jag är jätteglad för det, för många i min närhet har föräldrar som skäms över dem, säger Lisa Barbić.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.