Foto: TT

Stor hästtävling ställs in efter kvarkafall på ridskola

Uppdaterad
Publicerad

Karlshamns Ridklubb tvingas ställa in en stor hästtävling efter att en av deras ridskolehästar har fått hästsjukdomen kvarka. Det får stora konsekvenser för stallet.

Nu har Karlshamns Ridklubb ställt in all sin verksamhet och stallen är isolerade. Dessutom tvingas klubben ställa in en stor hästtävling som skulle hållits den första helgen i november.

– Det är förfärligt. Det är en stor ekonomisk förlust  och vi hade redan börjat köpa in nytt material till en hinderpark, säger Anna Ahlgren, ordförande i föreningen Karlshamns Ridklubb.

Ungdomskval skulle hållits

Under tävlingshelgen skulle ett ungdomskval till Göteborg Horseshow även hållits och det lockade många.

– Under de tre dagarna som tävlingen skulle varit hade vi ungefär 900 starter, säger Anna Ahlgren.

”Kan ta månader”

Det finns totalt 50 hästar på anläggningen och nu får inga lämna eller komma till stallet och så ska det vara tills efter tre veckor från att det att den sista insjuknade hästen blivit frisk.

– I värsta fall kan detta ta flera månader men vi försöker genomföra visas försiktighetsåtgärder och inte gå mellan stallar och så, säger Anna Ahlgren.

Är folk på stallet oroliga?

– Ja, det är de. Vi ska ha ett informationsmöte imorgon kväll där de får chans att ställa sina frågor, säger Anna Ahlgren.

Det var i helgen som en av Karlshamns Ridklubbs hästar visade tecken på förkylning och under måndagskvällen visade provsvaren att hästen fått sjukdomen kvarka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.