Trots påtryckningar – här bor studenterna olagligt

Uppdaterad
Publicerad

Gamla fängelsets ägare har hyrt ut bostäder olagligt till studenter sedan augusti 2015. Nu hotar Karlskrona kommun med att fördubbla straffavgiften och sedan vräka studenterna – om inte Carlskrona Property Development lämnar in de rätta handlingarna.

Fastighetsbolaget har sedan i maj 2015 saknat tillstånd att bedriva uthyrning i Vita Briggen, gamla fängelset i Karlskrona. Och vid en rad tillfällen har Karlskrona kommun påpekat det – men renoveringsarbetet har trots det dröjt.

Det har handlat om att fastigheten måste ha en hiss och en permanent brandtrappa. Fastighetsbolaget menar att det är åtgärdat, men dokumentation saknas fortfarande. Den kräver Karlskrona kommun att få ta del av.

Vita Briggen i Karlskrona

– I nuläget har vi inget giltigt slutbesked på den här fastigheten, säger Kristina Stark, bygglovchef på Karlskrona kommun.

Karlskrona kommun har redan utdömt en sanktionsavgift på drygt 60.000 kronor mot bolaget – och kommer, om inga åtgärder vidtas, att höja straffavgiften till närmare 130.000 kronor. Därefter hotar kommunen med att vräka studenterna.

– Sista utvägen är ju att slänga ut någon på gatan eller stänga byggandet. Om det är så att det är en direkt hälsorisk är det ju givetvis oacceptabelt, men det har vi inte sett att det har varit här, säger Kristina Stark.

Fick inget kontrakt

I två månader bodde studenten Anders Brandt i en av Vita Briggens fängelseceller – och han var missnöjd med lokalerna. Han menar att han aldrig under sin tid i gamla fängelset fick möjlighet att signera något hyreskontrakt.

– Jag blev lovad att skriva på ett kontrakt efter två veckor, men det blev aldrig av. Jag tycker det är kasst av dem, jag fick ju aldrig chansen att söka bostadsbidrag vilket gjorde att jag gick miste om pengar varje månad. Dessutom är ett kontrakt en viss trygghet, säger Anders Brandt.

SVT Nyheter Blekinge har försökt nå bolagets vd Niclas Adler under två veckors tid, men utan framgång. Och Kristina Stark menar att det är just den bristande kommunikationen med fastighetsbolaget som varit ett stort hinder i den långdragna processen.

– Att det inte alltid varit så lätt att nå varandra har gjort att det blivit långdraget, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vita Briggen i Karlskrona

Mer i ämnet