Michael Fransson och en anhörig till honom tog in på ett Sky-room på Gothia Towers, innan de gick på Håkan Hellströms arenakonsert. Foto: TT

Tog med anhörig på nöjesresa för skattepengar

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren 2014 spelade Håkan Hellström på Ullevi i Göteborg. Samma dag hyr Michael Fransson en Audi A4 och tar in på Gothia Towers – tillsammans med en anhörig.

När Håkan Hellström kliver upp på Ullevis scen den 7:e juni 2014 finns Michael Fransson och en anhörig till honom i publiken. En konsert som av Michael Fransson själv i sociala medier beskrivs som ”ren magi”. Tidigare under dagen har de hyrt en Audi A4 och checkat in i ett lyxigare rum på Gothia Towers – och skickat hela notan till skattebetalarna.

– Det jag kan säga är att jag brustit i omdöme och varit slarvig och obetänksam, och tycker folk det ber jag om ursäkt här och nu. Men då tyckte jag att det fanns en relevans, säger Michael Fransson till SVT Nyheter Blekinge.

Karlskrona och kortköpen

Ord står mot ord

Konserten bjuder arrangören Live Nation på – och tidigare under dagen har företrädare för flera av Sveriges större arenor, bland andra Michael Fransson, haft ett möte om framtidens arenaturnéer.

Före konserten är Michael Fransson på restaurang tillsammans med anhöriga, och dagen efter konserten är de på Liseberg i privat syfte.

– Jag går till Thomas (Peters, fd vd, reds anm.) och säger att vi måste åka på det här arenamötet. Jag får okej att åka, och jag får okej att åka tillsammans med anhörig. Så innan jag bokar är den godkänd av vd:n, säger Michael Fransson.

Men den uppgiften tillbakavisar Thomas Peters.

– Det kan jag inte verifiera. Om han har åkt dit och gjort ett jobb, så har han åkt dit och gjort ett jobb. Om han har haft med sig en anhörig, det vet inte jag något om, säger han.

Men du har ju attesterat, signerat, fakturan?

– Det hade väl inte varit någon skillnad om han haft ett rum för en person, eller två personer i rummet, det tror jag inte.

Det var en svit på Gothia Towers.

– Okej. Det kan jag inte svara på faktiskt, det är utanför min kunskap.

Kan ses som korruption

Helena Sundén är generalsekreterare på Institutet mot mutor, en näringslivsorganisation som arbetar för att motverka mutbrott och korruption. När SVT Nyheter Blekinge visar henne kvittot för hotellet och hyrbilen och förklarar omständigheterna kring resan, menar hon att det skulle kunna falla inom ramen för korruption.

– Har man med sig medföljande och gör sånt som inte har en naturlig koppling till arbetet är det väldigt tveksamt ur korruptionsaspekten. Men om det rör sig om något som sker inom bolaget är det upp till bolagets policy och riktlinjer att avgöra om man får ha med en medföljande, om det är förenligt med de regelverk kommunen har ställt upp, säger hon.

Och förenligt med kommunens regelverk är det inte, poängterar kommundirektören Carl-Martin Lanér.

– Det framgår väldigt tydligt av våra policys att medföljande ska man stå för själv. Så det här är ett brott mot policyn i det här avseendet.

Personalen bjöds på krogshow – för 18.000

Och Michael Fransson är en person som uppskattar att gå på konserter i Göteborg. Vid två tillfällen bjuds hela personalen i Utvecklingsbolaget på krogshower med Alcazar och Orup – för sammanlagt drygt 18.000 kronor. Allt betalas med Michael Franssons kreditkort.

– Vi hade varit uppe på Besöksnäringsmässan allihop, och då kände vi att vi kunde bjuda personalen på det. Men det har diskuterats och tagits beslut om det i ledningsgruppen, säger Michael Fransson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlskrona och kortköpen

Mer i ämnet