Afghanske tolken om flykthjälpen: ”Räddade mitt liv”

Uppdaterad
Publicerad

I ett desperat försök att komma undan talibanerna i Afghanistan vände sig tolken till sin före detta kollega i Karlshamn: ”Snälla rädda livet på mig och min familj. Det här är sista chansen.”

När talibanerna tog över makten i Afghanistan tvingades tolken och hans familj att gömma sig.

– Vi var väldigt rädda, och visste inte vad vi skulle ta oss till, berättar han.

Afghanska tolkar

I ett försök att få hjälp kontaktade tolken den före detta officeren Mats Silfver i Karlshamn, som varit med utlandsstyrkan i Afghanistan vid två tillfällen. Något som Kvällsposten var först med att berätta om.

Orolig för familjen

Karlshamnsbon kunde bland annat hjälpa tolken i kontakt med myndigheter, och genom att förmedla information. Arbetet gav resultat, och den 19 november anlände tolken i Sverige.

– Jag vet inte hur jag ska kunna tacka den svenska regeringen och Mats Silfver. Han är min hjälte. Han räddade mitt liv, säger tolken.

Men trots att tolken, med fru och barn, nu befinner sig i säkerhet i Sverige vill han vara anonym.

– Jag har fortfarande min mamma, pappa och mina syskon i Afghanistan. Så jag är orolig att något ska hända dem, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Afghanska tolkar

Mer i ämnet