Ledsamt känner tränaren på gummigranulaten. Foto: André Kvist/SVT

Tränaren: vägrar konstgräs för ungas skull

Uppdaterad
Publicerad

Han tränar unga från åtta års ålder och vägrar låta dem spela på gummit. Det är en alltför hög risk för att inte ta det seriöst enligt honom.

Den lokala tränaren i Karlskrona kommun är involverad i fotboll, innebandy och friidrott. Vi har valt att kalla honom ”Björn”, eftersom han vil vara anonym.

Björn är ytterst bekymrad över SBR-gummigranulat och har därför gjort sitt yttersta för att förhindra hans ungdomar från att spela på sådana planer.

– Tittar man på rapporterna så pekar det åt samma håll. Man har förstått att detta är farligt men det har inte gjorts några djuplodade studier som fastställer faran och då sker ingen förändring, säger Björn.

Förbjöd spel på konstgräs

I förebyggande syfte och som en reaktion på användandet av SBR så har han tackat nej till att spela på konstgräsplaner.

– På lång sikt så är jag övertygad om att detta är förenat med livsfara, och jag har inte mandat att riskera barns hälsa, säger han.

Detta var ett beslut som spelare och deras föräldrar ansåg var märkligt men efter en dialog så börjar allt fler att ställa sig bakom Björns föresats. Farorna blev uppenbara för honom när ett av pojklagen spelade en turnering inomhus där SBR-gummigranulat användes.

– Kidsen var helt svarta efteråt, deras ögon rann och de var illamående, säger han.

Naturvårdsverket har konstaterat att den här sortens inomhushallar har förhöjda halter av luftföroreningar och att hallarna måste ha god ventilation.

Gummit har hjälpt fotbollen

Björn medger att konstgräs har varit väldigt viktig i utvecklingen av fotboll. Inte minst norröver där förhållandena för att spela är tuffare rent vädermässigt. Men nu anser han att det måste ske en förändring.

– Det har ju hjälpt svensk fotboll givetvis, det har varit en positiv utveckling men nu måste vi börja hitta alternativ till detta material.

Rädslan för cancer

I gummit har forskningen kunnat spåra ämnen som är giftiga och bidragande orsaker till cancer. Björn är rädd att någon av hans ungdomar ska drabbas av cancer och att orsaken skulle vara för att de spelat på dessa planer. Detta går inte att avgöra, men han tycker man utmanar gränsen för vad som kan ske om spel på SBR fortsätter.

– Jag är genuint orolig, det finns all anledning att vara det. Om vi kan rädda ett barn från cancer så är det jättebra och jag är övertygad om att det finns uppenbara risker med att spela här, säger Björn.

Enligt honom så är det märkligt att de människor som hanterar gummigranulat gjort på återanvända däck måste bära skyddskläder medan barn springer och leker utan några skydd överhuvudtaget.

– Man undrar ju hur det kommer sig att det i skötselanvisningarna står att de som sköter planen ska ha skyddshandskar och mask när barnen springer helt fritt. De är ju här hela, hela tiden, säger Björn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.