Foto: Johan Nilsson/TT

Vårdförbundets blockad: Risk för längre väntetider i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Vid klockan 16 på torsdagseftermiddagen inleds Vårdförbundets övertidsblockad eftersom de inte kommit överens i förhandlingarna med SKR och Sobona.

Enligt Region Blekinge berörs cirka 1500 anställda. Regionen har sedan tidigare arbetat internt för att förbereda så att patienterna ska påverkas så lite som möjligt.

Övertidsblockaden gäller medlemmar i Vårdförbundet som är anställda som sjuksköterska, barnmorska, biomedicinsk analytiker, röntgensjuksköterska samt specialister inom dessa grupper.

– Vi vet att våra medlemmar i Blekinge jobbar mycket övertid till vardags, så det är klart att den här blockaden kommer att få konsekvenser, säger Camilla Perland på Vårdförbundet i Blekinge.

Hon menar att vissa verksamheter i slutenvården har mer övertid än andra.

– Vissa mottagningar har ända sedan pandemin lagt om till att regelbundet arbeta övertid för att beta av köerna, säger Camilla Perland.

Regionen förberedd

– Vi ser över alla tillgängliga åtgärder för att trygga patientsäkerheten. I förlängningen kan konflikten innebära att vi tillfälligt behöver minska viss verksamhet och att det blir längre väntetider för planerad vård. Vi följer utvecklingen noga och anpassar åtgärderna efter rådande läge, säger Linda Hultén, HR-direktör i Region Blekinge i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.