En helt ny verksamhet ska byggas för att ta hand om de ensamkommande barnen. Foto: SVT

”Vi tittar efter en akutlösning”

Uppdaterad
Publicerad

Det behövs fler boenden för ensamkommande barn i länet och i Karlskrona är man nu på gång med en akutlösning. Det här efter beskedet om att landets kommuner tvingas ta emot fler ensamkommande barn.

I dag kom beskedet att Migrationsverket nu tar till en aldrig tidigare använd lagstiftning som innebär att samtliga kommuner i landet tvingas ta emot fler ensamkommande barn, vilket nu sätter press på kommunerna att hitta lösningar för boende.

– Naturligtvis finns det kommuner där det är lättare att få tag på lokaler för boenden till barnen, men generellt skulle jag vilja säga att i mina kontakter i länet så ser jag samma problematik överallt. Det är svårt att få tag på lokaler som snabbt kan omvändas till boende. Det blir en utmaning överallt och man söker med ljus och lykta efter lokaler, säger Lena Ekroth, integrationssamordnare på Länsstyrelsen i Blekinge.

Svårt att planera

Jesper Björnsson, som är tillförordnad socialchef i Karlskrona kommun, säger att man inte har beredskap för det här.

– Det är det nog egentligen ingen kommun som har. Vi i Karlskrona märkt av att det kommit väldigt många den senaste tiden, men det är klart att det här ställer till det och att det nu måste till ett febrilt arbete med att starta upp nya boenden, säger han.

Och det är svårt att planera, då barnen kommer med kort varsel.

– I det här läget handlar det knappt om planering. Det handlar mer om tur, säger socialchef Jesper Björnsson.

– Det är på gång en akutlösning i Karlskrona. Vi undersöker just nu möjligheten för nya boenden. Jag vill inte gå in på var, men det är flera alternativ som vi kollar på.

Två nya boenden

Även i Blekinges andra kommuner måste det till fler boenden, även om det redan finns två stycken nya planerade i närtid.

I Svängsta öppnar ett nytt boende inom kort, då i det före detta vandrarhemmet och det finns även planer på ett nytt boende i Mjällby.

Ann-Sofie Ström är förbundschef på Cura individutveckling som har hand om de ensamkommande barnen som kommer till Ronneby, Sölvesborg, Olofström och Karlshamn.

– Man letar ständigt efter nya lokaler. För närvarande känns inte detta alarmerande, men samtidigt är det förstås så att vi måste börja söka efter fler lokaler väldigt snart, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.