Håkan Robertsson (S) vill att Ronneby storsatsar på ett arkeologiskt center.

Vill se ett arkeologiskt center

Uppdaterad
Publicerad

Skapa ett arkeologisk center i  Ronneby och locka guldgrävande turister till Västra Vång. Det tycker kulturpolitkern Håkan Robertsson (S).

De unika arkeologiska fynden i Västra Vång kan locka fler turister och skapa fler jobb. Det menar Håkan Robetsson (S), andre vice ordförande i fritids- och kulturnämnden i Ronneby, som vill att kommunen nu ska satsa på att locka amatörarkeologer med gulddrömmar till platsen.

– Här kan du alltså vara med och leta guld och silver, skatter från Jesu tid. Det är klart en oerhörd magnet detta, så det kommer folk från hela världen och vill vara med på utgrävningarna, säger han.

Guldskatten i Blekinge

”Vi får inte tappa tråden”

Bland annat tänker att han att kommunen kan ge Blekinge museum fem miljoner kronor av de pengar som kommunen fått tillbaka genom outbetalda sjukförsäkringar. Pengarna ska sedan läggas på olika satsningar för att lyfta fram de arkeologiska fynden och Ronnebys historia.

– Det är fantastiska möjligheter, både för besöksnäringen och vetenskapen. Detta måste tas igång redan i sommar, vi får inte tappa tråden, säger Håkan Robertsson.

Sommarplaner diskuteras

På Blekinge museum ska planerna inför sommaren nu börja diskuteras.

– Vi kommer att titta på det under vintern, vad som är möjligt och vad vi ska göra, men absolut ska vi göra någonting i Vång under sommaren, säger museichef Marcus Sandekjer.

Kan bli så att turister få åka dit och gräva efter guld?

– Nej, det kanske inte blir riktigt på det sättet, men man kan absolut tänka sig att det blir någon typ av verksamhet där man kan delta. Det behöver ju inte precis vara på kullen i Västra Vång, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Guldskatten i Blekinge

Mer i ämnet