Några av de mejl Michael Fransson skickade, där han ville anställa två personer, varav den ena var en anhörig till fd kommunalrådet Mats Johansson (S). Foto: SVT

Ville ge jobb åt anhörig till Johansson

Uppdaterad
Publicerad

Våren 2012 la sig Michael Fransson själv i rekryteringen av ny personal på Turistbyrån. Förslaget: att anställa en anhörig till tidigare S-kommunalrådet Mats Johansson.

När Michael Fransson 2005 handplockades från hotellbranschen till den kommunala världen var kommunstyrelsens dåvarande ordförande Mats Johansson (S) drivande i rekryteringen. Sedan dess har de två haft en både yrkesmässig- och vänskaplig relation till varandra.

– Mats var faktiskt den förste som ringde mig när jag lämnade kommunen i förra veckan, säger Michael Fransson.

Karlskrona och kortköpen

När det på Turistbyrån i april 2012 uppstod akuta personalbehov engagerade sig Michael Fransson som chef på Utvecklingsbolaget själv i arbetet med att hitta personal.

I flera mail som SVT Nyheter Blekinge tagit del av krävde han att en anhörig till Mats Johansson skulle plockas in. Den anhörige var, enligt Fransson, ”lös, ledig och ställer upp i alla väder”.

Mångårig bekant

Själv har Michael Fransson först inga minnesbilder av händelsen.

– Nej, det där har jag aldrig lagt mig i, säger han.

När han får se mailet ändrar han sig och säger:

– Ja, uppenbarligen har jag ju skrivit så här. Det är ju en person som jag har känt i många år och som jag träffat genom Mats.

Vad hade den här personen för meriter som gjorde den särskilt lämplig?

– Det vet jag inte. Men det är väl inte så konstigt att man tänker på någon som man känner när det uppstår ett behov?

Mats Johansson själv har inget minne av att ärendet diskuterats mellan honom och Fransson.

– Nej, det minns jag inte alls. Och mig veterligen blev det heller inget jobb där, säger han.

På Turistbyrån i Karlskrona har under en period däremot en anhörig till turistchef Terje Pedersen arbetat. SVT Nyheter Blekinge har sökt Pedersen för en kommentar till de uppgifterna.

Inte ovanligt

Enligt Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, är det inte ovanligt att chefer och politiker i svenska kommuner anställer släktingar, vänner eller bekanta.

– Jag blir uppmärksammad på ett par fall i veckan.

Vad säger du om exemplet med Turistbyrån?

– Sådant eroderar ju förtroendet för den svenska förvaltningen. Finns det lediga tjänster ska de lysas ut och tillsättas efter kompetens. Allt annat är orimligt, säger han.

Problemet är, enligt Olle Lundin, att Michael Fransson verkat i ett kommunalt bolag.

– Där flyttas regelverket ut till den privaträttsliga sfären. Det går inte att säga vad som är lagligt rätt eller fel. Därför borde bolagen ha egna etiska riktlinjer. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlskrona och kortköpen

Mer i ämnet