Vuxenpsykiatrin på bristningsgränsen

Uppdaterad
Publicerad

Trots att trycket på vuxenpsykiatrin i Blekinge blir allt högre har inte personalstyrkan blivit större – en ekvation som inte går ihop. Samtidigt brottas psykiatrin med stor brist på psykologer, hyrläkarberoende och lokaler som inte går att jobba i.

Se hela inslaget här: ”Det är desperation.”

Trycket på psykiatrin i Blekinge blir allt hårdare och under förra året besökte närmare 6 000 personer vuxenpsykiatrin. Men istället för att utöka verksamheten för att möta det ökade vårdbehovet har landstinget valt att spara pengar inom psykiatrin och sedan 2008 har det gjorts besparingar på 35 miljoner kronor.

Inte heller har resurserna blivit fler utan personalstorleken har mer eller mindre varit densamma.

– Det går inte ihop. Det är som att balansera en lång pinne i handen och högst uppe ha en tallrik. I tallriken finns det ett antal kulor och inga kulor får ramla ner, säger Peter Valverius, chefsläkare psykiatrin i Blekinge.  

Stor brist på psykologer

Dessutom brottas vuxenpsykiatrin med stor psykologbrist och just nu är sex psykologtjänster vakanta. Ett annat personalbekymmer är att hälften av alla läkare som jobbar inom psykiatrin är hyrläkare och kostnaderna för det blev högre än väntat förra året.

Det hyrläkarstopp som planerades till 2017 har fått flyttas fram till 2019.

– Det är en svår balansgång att ge en tillräckligt bra vård till tillräckligt många personer med brister i kontinuitet, brister i bemanning samtidigt som man har ett ökat patienttryck, säger Peter Valverius. 

”Det blir ingen kontinuitet”

Den problematiska situationen påverkar patienterna och Mikael Engwall, som arbetar i flera organisationer för personer med psykisk ohälsa ser dagligen hur den stora personalrörligheten försvårar för de som mår dåligt.

– Det är jobbigt att behöva säga varje gång man träffar en läkare vilka problem man har för det är ganska tunga grejer. Att alltid behöva prata med en ny hela tiden som man vet inte kommer finnas där, det blir ingen kontinuitet. Att det är så dåligt med personal gör också att det ofta inte finns några tider, säger Mikael Engwall.

”Det är desperation”

Det ökade trycket i kombination med personalbrist gör att de patienter som behöver kontinuerlig samtalsbehandling kan få vänta längre mellan besöken.

– Det har jag mött dagligen och det är desperation. Många gångar tappar man ett visst hopp och det ökar utanförskapskänslan, säger Mikael Engwall.

Även förvaltningschefen bekräftar att det är akuta fall som prioriteras.

– Om det inte är akut kan man få vänta längre. Sedan är det inte samma sak att må psykisk dåligt som att vara psykiskt sjuk och det kan vara så att alla patienter inte ska söka vård inom specialistpsykiatrin utan inom primärvården eller andra system i samhället säger Bodil Sundlöf, förvaltningschef Psykiatri och habilitering Blekinge.

Vill minska hyrläkarberoendet

Landstinget har nu tagit fram en åtgärdsplan för att försöka lösa personalsituationen som bland annat innebär att göra Blekinge till en mer attraktiv arbetsplats, förbättra rekryteringen och skapa nya arbetssätt.

– Det är olyckligt att vi inte kan erbjuda kontinuitet men vi jobbar aktivt för att lösa psykoligbemanningen. Vi har pratat om att vi ska kunna erbjuda bättre karriärvägar för psykologer så att vi får mer attraktiva tjänster i Blekinge, säger Bodil Sundlöf.

För att kunna minska hyrläkarberoendet har psykiatrin fått extra pengar för att kunna ta emot fler ST-läkare som ska göra att tillgängligheten ska öka.

Fakta Psykiatrin Blekinge

Sedan 2008 har landstinget gjort besparingar på 35 miljoner kronor inom psykiatrin.

Antalet vårdplatser har minskat från 98 till 46

Däremot har öppenvården utökats och fler besök tas emot där.

Antalet personer som söker vård ökar ständigt och inom vuxenpsykiatrin sökte förra året närmre 6 000.

Trots att fler söker är personalstorleken mer eller mindre konstanta.

Det finns 21.5 läkartjänster – hälften är hyrläkare. Kostnaden för inhyrd personal är 34,5 miljoner kronor förra året vilket är 1,6 miljoner kronor högre än förra året,

Hyrläkarstoppet som var planerat till den 1/9 2017 har flyttats fram till 2019.

6 psykologtjänster är vakanta varav  4 i öst, 1 i väst och 1 vid länsgemensam psykiatri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.