Åker skridskor på Vasaloppsstarten

Uppdaterad
Publicerad

Rasmus Svenningsson laddar inför Vasaloppet med en annorlunda stakträning. Istället för skidor åker han skridskor. – Går inte så bra att åka skidor här, säger han.

Knappt två månader kvar till Vasaloppsveckan så finns i dag nästan ingen snö alls i Vasaloppspåret.

Det hindrade inte en av deltagarna att på måndagen träna stakåkning på startplatsen i Sälen ändå – fast på ett lite annorlunda sätt.

Vasaloppet

– Bra träning, säger Rasmus Svenningsson som blev den troligen första att åka skridskor över hela Vasaloppsstarten.

Skidorna kvar i bilen

Det finns visserligen en liten isig konstsnörunda på Vasaloppsstarten i Sälen.

Men när en av vasalöparna kom till den spegelblanka startplatsen på måndagen för att träna så fick skidorna ligga kvar i bilen.

Det blev annat som snördes på fötterna den här dagen.

– Tur att jag hade skridskorna med mig när det inte går så bra att åka skidor här, säger Rasmus Svenningsson från Lima som planerar att åka Nattvasan i år.

– All träning är bra träning, förklarade han innan han stakade iväg på sina skridskor med hjälp av vanliga skidstavar som stöd.

”Knöligt en bit i mitten”

Och efter några lyckade testrundor på blankisen mellan konstsnöspåren i höjd med startled två, så var han redo för en lite längre tur.

– Det ser ju fint ut här på startplatsen men det blir väl lite svårare längre fram, säger han innan färden över startfältet.

Och med 67 dagar kvar till Vasaloppet så blev han först att glida ut över startplatsen i år. Alldeles säkert den första i historien att åka skridskor över hela det kilometerlånga startfältet.

– Det var knöligt en bit i mitten men nu är det fin is igen. Jag provar en bit till, säger Rasmus Svenningsson innan han stakar iväg mot den välkända vägövergången i slutet av startfältet.

Snökanonerna igång

Vasaloppsstarten har haft packad snö tidigare i vinter men den har nu smält ihop till en spegelblank isskorpa. På måndagen var det minusgrader igen och snökanonerna startades för att producera ny konstsnö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet

Mer i ämnet