Foto: TT

Åkesson: Skadat partiets anseende

Uppdaterad
Publicerad

SD-politikern Anna Hagwall är utesluten ur Sverigedemokraterna. Det står klart efter att medlemsutskottet fattat beslut och nu skriver även partiledaren Jimmie Åkesson i ett beslutet att Hagwall skadat partiets anseende.

Det var i slutet av september som en större storm kring Anna Hagwall började, då hon lämnade in en uppmärksammad motion till riksdagen. I den påstod hon bland annat att Bonnier ägde större delen av mediemarknaden, vilket uppfattades som ett antisemitiskt uttalande.

Skadat partiet

Det är även något som Jimmie Åkesson tagit fasta vid i ett pressmeddelande som skickades ut under eftermiddagen.

”Sverigedemokraterna har under många år arbetat målmedvetet för att stävja antisemitiska strömningar och konspirationsteorier i samhället. Anna Hagwall har genom sina uttalanden skadat detta arbete samt partiets anseende”, skriver Jimmie Åkesson i ett pressmeddelande.

Flera händelser bakom uteslutning

Hagwall har utöver riksdagsmotionen även uttalat sig kritiskt om våldsutsatta kvinnor, vilket medlemsutskottet tagit fasta på.

”Sammantaget leder detta partistyrelsen till slutsatsen att Anna Hagwall inte står bakom centrala delar av partiets ideologi och därmed inte kan kvarstå som medlem i partiet”, skriver Åkesson i pressmeddelandet och avslutar med:

”Anna vill ha en lagstiftning där människor delas upp efter etnicitet. Det ställer vi inte upp på. Då får man söka sig till något annat parti.”

Sitter kvar eller inte

Sverigedemokraterna skriver att Anna Hagwall är inte ordinarie i något av riksdagens utskott och eftersom hon inte blivit inkryssad genom personval, så vill de att hon nu lämnar sin plats i riksdagen.

SVT Nyheter Dalarna söker Anna Hagwall (SD) för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.