Lampan tros vara mordredskapet, men själva foten som kan ha används som tillhygge vid dådet har aldrig hittats.

Åklagare yrkar på livstid för Idremordet

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången mot den 29-årige man som står åtalad för att ha mördat en 25-åring lider mot sitt slut. Åklagaren vill att mannen ska dömas till livstids fängelse.

Enligt åtalet ska 25-åringen ha blivit dödad med en lampfot i våras. Han hittades död i sitt hem en morgon i mitten av maj. Senare samma dag greps den misstänkte mannen som häktades tre dagar senare och har suttit frihetsberövad sedan dess.

Åklagaren i fallet med mordet i Idre yrkar på livstids fängelse. Det framgick under slutpläderingarna på torsdagsförmiddagen i Mora tingsrätt.

Misstänkt mord i Idre 2016

I andra hand yrkar hon på 16 års fängelse.

Åklagare Gun-Britt Ström menar att det inte finns några förmildrande omständigheter i fallet i Idre. Hon menar att den åtalade 29-åringen besinningslöst har dödat 25-åringen med en lampfot efter en fest i 25-åringens bostad i maj i år. Som bevis finns blod och DNA under offrets naglar samt ett inspelat telefonsamtal  där 29-åringen strax innan dådet hotar att döda 25-åringen.

Åklagaren menar att 29-åringen först misshandlat 25-åringen och sedan dödat honom när 25-åringen hotat att anmäla misshandeln. Ett motiv kan ha varit rädsla för att bli av med sina vapen. 29-åringen var ju vid mordet misstänkt också för att ha misshandlat sin flickvän.

29-åringen hävdar att en annan okänd person som kommit in i huset kan vara gärningsman.

–Det finns ingen okänd gärningsman, sa åklagaren Gun-Britt Ström under rättegången på torsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord i Idre 2016

Mer i ämnet