Foto: Patrik Boberg/SVT

Sjölejon föddes på cirkus

Uppdaterad
Publicerad

En ovanlig födsel ägde rum natten till tisdag, mitt på Lugnets idrottsplats i Falun. I en cirkusvagn blev sjölejonet Maggie stolt mamma till en liten flicka.

Enligt cirkusdirektör Robert Bronett är det här första gången som en sjölejonunge föds på en cirkus i Norden.

– Oftast brukar de vänta till vintern när de kommer tillbaka till sin marinpark eller vinterkvarter där de har en större pool och tycker det är lugnare, säger Robert Bronett och förklarar att en sjölejonhona själv kan välja när hon vill föda ungen hon väntar, tills hon tycker tillfället är det rätta. Upp till ett halvår kan hon skjuta upp födseln, enligt Robert.

GÄVLEDALA: sjölejonfödsel

”Hos oss blir djuren glada”

Sjölejonppan Roger är faktiskt nästan jämngammal med sin skötare Patrick Burke. Robert Bronett menar att cirkusmiljön är bra för djuren och att ett tecken på det är att de blir så gamla.

– Roger är som sagt 24 år gammal. I vilt tillstånd hade han kanske blivit 12-14 år. Hos oss på cirkus blir djuren glada och lever länge, säger han.

Skötaren upptäckte det

Det var Patrick som upptäckte att något var på gång, men ingen på cirkusen var förberedd på att nytillskottet var på väg.

– Vi misstänkte och hoppades på det men halvfem på morgonen ringde Patrick och var i upplösingstillstånd: We have a baby, it's not true!

Nu får mamma Maggie och hennes ännu namnlösa lilla dotter tillbringa första veckan i fred i sin vagn, som har en egen pool. Sedan ska de få flytta ut till ett eget ”spa” utomhus.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

GÄVLEDALA: sjölejonfödsel

Mer i ämnet