Foto: SVT/Arkiv

Nu måste sjölejonungen få ett pass

Uppdaterad
Publicerad

Cirkus Scott polisanmäldes för djurplågeri efter att ha turnerat med ett sjölejon som var högdräktigt. Honan, Maggie, födde en flicka när cirkusen befann sig på Lugnet i Falun.

Högdräktiga djur får inte transporteras och därför anmäldes cirkusen.

Nu har länsstyrelsen Dalarna kommit med ett föreläggande som innebär att sjölejonungen måste veterinärbesiktigas, chipmärkas och få ett pass. Det måste vara ordnat senast den 29 augusti.

GÄVLEDALA: sjölejonfödsel

Visste inte att honan var dräktig

Det var den 23 juli som Maggie födde sjölejonflickan. Pappa är sjölejonet Roger som är född 1990. Cirkus Scott befann sig ute på turné och var i Falun när sjölejonungen föddes. En överraskning eftersom cirkusen inte visste om att honan var dräktig.

Länsstyrelsen menar att djuren transporterades för tidigt efter att kalven fötts. Enligt Jordbruksverkets föreskrifter får inte kalvar yngre än två veckor transporteras.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

GÄVLEDALA: sjölejonfödsel

Mer i ämnet