Foto: SVT/Montage

Anställdes av släkting – blir av med jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Två personer som anställts av Älvdalens kommun blir av med jobben. Förvaltningsrätten menar att de anställts på felaktiga grunder.

Det handlar om två personer som anställdes tidigare under året.

En person överklagade beslutet att anställa de båda. De som anställts var inte kvalificerade för tjänsterna som utannonserats menade personen. Dessutom var en av de som anställts släkt på nära håll med en av de som ansvarade för rekryteringen.

Hade inte lämplig utbildning

Förvaltningsrätten bedömer att överklagandet ska godkännas, eftersom kommunen i jobbannonsen sökt efter personer med lämplig utbildning, vilket ingen av personerna som fick jobben hade. Däremot hade åtminstone tre av de andra som sökte tjänsten utbildningar som matchade kraven.

Dessutom är den ena personen mycket riktigt släkt med en av de som varit ansvariga för rekryteringen av tjänsterna. Förvaltningsrätten menar att rekryteraren varit jävig.

Så säger kommunen

Från kommunens sida menar man att hänsyn tagits till lämplighet för tjänsten, utbildning och andra kvalifikationer. Särskild tyngd ska ha lagts på personlig lämplighet. Kommunen menar att det släktskap som funnits inte påverkat tillsättningen av tjänsten, utan att det handlat om vilka kvalifikationer personen hade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.