Asylsökande flyttas för sommarturister

Uppdaterad
Publicerad

Säsongstomma skidanläggningar i Kungsberget och Branäs, kan bli tillfälligt boende för de asylsökande som just nu bor i stugbyn i Leksand, men som måste flytta på grund av sommarturisterna.

Om en dryg månad måste de totalt 250 flyktingar som bott i stugbyn i Leksand sen i höstas flytta, då går kontraktet med Migrationsverket ut.

Men både kommunen, ägaren Leksand Strand och de 38 flyktingfamiljerna hoppas att de får komma tillbaka igen efter sommaren.

– Det har gått så bra, de har etablerat sig fantastiskt här, barnen går i skolan och vi hoppas att de vill stanna och bli nya leksandsbor i framtiden, säger kommunchefen Göran Wigert.

Flyttas för turister

– Vår kärnverksamhet är Sommarland och sommarturismen i stugbyn, därför gjorde vi klart från början att de asylsökande inte kunde bo här längre än till mitten av maj, säger Mats Nobelius vid Leksand Strand.

– Men tillsammans med kommunen jobbar vi för en lösning som innebär att samma flyktingar kommer tillbaka i höst, säger Nobelius.

Skidanläggningar kan bli boende

Nu tittar man alltså på möjligheten att använda de säsongstomma skidanläggningar i Kungsberget och Branäs som tillfälligt boende för de 250 asylsökande.

Ägaren av skidanläggningarna Branäsgruppen bekräftar att man fått en förfrågan, men än är inga beslut tagna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.