Foto: TT/SVT

Barn tvingas vänta på bussen i mörker

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen tog utan förvarning bort gatubelysningen på en gata i Bäsna, Gagnefs kommun. Nu är en sträcka på 500 meter lämnad i mörker – och där ska skolbarnen stå och vänta på bussen.

– Jag blev ledsen när jag var ute med hundarna och såg att det var helt kolsvart. Jag känner mig orolig för skolbarnen som ska stå här och vänta på bussen, säger Thomas Pelleberg som också bor i närheten håller med.

– Det är bedrövligt, jag blev förbannad. Så här kan man inte göra utan att ha en dialog med kommuninvånarna.

Inte motiverat med belysning

Från kommunens sida menar man att det var en pengafråga.

 – Det kostar pengar att byta ut och ersätta gammal belysning. Då gör vi en bedömning över om det är motiverat att ha belysning eller inte. I det här fallet har vi inte bedömt det som motiverat när frågan bereddes 2014, säger Marcus Bröddén Blomqvist, teknisk chef på Gagnef kommun.

Han håller dock med om att det har blivit farligare för oskyddade trafikanter att använda vägen vid mörker och säger att ”vi får se över det här”.

– Vi får fundera och ta en dialog med vägföreningen, säger Marcus Bröddén Blomqvist.

”Busshållplatsen måste flyttas”

Angående busshållplatsen säger Marcus Bröddén Blomqvist att den numera finns på ett annat ställe än vid projekteringen.

– Det är olyckligt att den är där den är. Den bör absolut flyttas, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.